Graag wat duurzamer? Nicky en Jessie Kroon hadden hetzelfde idee. Dus ze besloten als experiment een maand lang zero waste te leven: zonder afval. Inmiddels zijn ze bijna vier jaar verder en uitgegroeid tot de grootste zero waste-lifestylebloggers in Nederland. Ze hebben hun gouden tips verzameld in het boek ‘Het Zero Waste Project – een leuker leven met minder afval’. Aan Feeling verklappen ze drie dagen lang al enkele tips om zelf ook de wereld een beetje te verbeteren.

DIY

Zelf dingen maken is eigenlijk verrassend leuk. Tenminste, als je er even de tijd voor neemt of hebt. Toen wij in 2014 met onze zero waste lifestyle begonnen, gingen we ook volop experimenteren met het maken van onze eigen producten. We stonden uren in de keuken, wat inmiddels meer op een laboratorium of ontplofte restaurantkeuken leek, en kozen onszelf als proefkonijnen voor al onze experimenten. Inmiddels weten we dat het niet superhandig of haalbaar is om alles zelf te maken. Soms heb je er namelijk gewoon geen tijd voor of simpelweg geen zin in. Maar dat betekent niet dat we alle DIY’s de deur uit hebben gedaan. Daarvoor is het namelijk veel te leuk!

Toen wij begonnen met de zero waste lifestyle wisten we nog niet precies waar we bepaalde dingen zonder verpakking konden krijgen. Bovendien vonden we het best wel eng om met onze eigen broodzak naar de bakker te gaan en daar een brood in te laten doen. Daarom besloten we om gewoon zelf brood te maken. Een leuk idee natuurlijk, maar wat we even niet hadden bedacht was dat brood maken écht best wel een werk is. Zeker als je het na je werk moet doen en je eigenlijk veel meer zin hebt om op de bank met een bak popcorn (die kun je overigens wél heel snel en makkelijk zelf maken!) te ploffen. Daarom hielden we al snel op met het maken van ons eigen brood – en ontdekten we dat de bakker het veel sneller én beter kan. En dat hij het eigenlijk juist superleuk vond dat wij met onze eigen broodzakken aankwamen. Die DIY werd dus al snel geschrapt.

Lees verder op de volgende pagina

1 2
bekijk op één pagina

Meer tips voor een duurzame levensstijl: