Ben je een vroege vogel die voor dag en dauw gaat sporten? Of train je liever na het werk bij zonsondergang? De wetenschap vertelt wat voor jou het beste is.

Echt geen conditie, maar wel goede voornemens? Deze tips helpen je op weg! 

Een sportroutine is voor iedereen anders, terwijl de een liever een uurtje vroeger uit bed springt om te genieten van de stad die wakker wordt, wil de ander liefst pas na de werkdag aan het sporten slaan. Beiden hebben voordelen, nu nog ontdekken wat het best bij jou past.

Voordelen van ‘s ochtends sporten

1. Instant energieboost

Al is het moeilijk om vroeg op te staan, niets doet zo goed als gaan joggen om zeven uur ‘s morgens. Door alle endorfines – ook wel gelukshormonen genoemd – die vrijkomen heb je genoeg energie voor de rest van de dag.

2. Je houdt vol

Volgens experts houden mensen die ‘s morgens trainen hun sportroutine langer vol dan avondsporters. Vanaf nu dus vroeg uit de veren!

5 mythes over je metabolisme die je niet meer mag geloven

Voordelen van een avondwork-out

1. Je kan langer sporten

Je wilt natuurlijk niet te laat op het werk aankomen, dus zit je met tijdsdruk. Door ‘s avonds te sporten hoef je helemaal niet op de klok te letten. Zalig!

2. Je lichaam is er klaar voor

‘s Avonds ligt je lichaamstemperatuur hoger dan ‘s morgens waardoor je fysiek beter in staat bent om te sporten. Bovendien bereiken je spierfunctie en kracht hun piek ‘s avonds. Zo kunnen die extra rondjes op de piste er zonder problemen bij.

3. Weg met stress!

Een prangende deadline nipt gehaald of werkte je collega op je zenuwen? Door ‘s avonds te gaan sporten, verdwijnt je stress als sneeuw voor de zon.

Belangrijk: stress is géén excuus om niet te gaan sporten. Wil je heel erg vroeg beginnen of ‘s avonds nog doorwerken, dan ben je extra productief ná je rondje sporten. Toch even tijd voor maken dus.

Meer over sport & gezondheid:

(Openingsbeeld: Hunkemöller)