Week van het hart: zo herken je een ‘stille’ hartaanval

Het is de week van het hart. Tijd om aandacht te geven aan een van de meest voorkomende doodsoorzaken in ons land, zo blijkt dat er jaarlijks maar liefst 31.000 Belgen overlijden aan hart- en vaataandoeningen. Vandaag vestigen we de aandacht op een ‘stille hartaanval‘.

 

Wist je dat bijna de helft van de hartaanvallen ongemerkt voorbij gaan? Maar dat is niet zonder gevaar, aangezien je na zo’n ‘stille’ hartaanval drie keer zoveel kans loopt op hartfalen of andere gezondheidsproblemen, is het belangrijk om de symptomen tijdig te herkennen.

Hoe weet je of je ooit een stille hartaanval hebt gehad?

Je kan helaas nooit  zeker weten of je er ooit een hartinfarct hebt gehad, tenzij je een hartfilm laat maken bij de cardioloog. Daarom is het belangrijk dat mannen én vrouwen om vanaf hun 50e verjaardag regelmatig hun cholesterol, bloeddruk en bloedsuikerspiegel laten controleren. Vanaf die leeftijd maakt het lichaam minder oestrogeen aan, wat de kans op hart- en vaatziekten aanzienlijk vergroot.

Wat zijn de signalen?

De meest voorkomende klacht bij een hartaanval is een beklemmende pijn midden op de borst. Deze pijn kan uitstralen naar bovenarmen, hals, kaak, rug en maagstreek en kan ook in rust langer dan vijf minuten duren. Bovendien kan dit gepaard gaan met zweten, misselijkheid of braken.

Daarnaast hebben vrouwen specifiek last van de volgende klachten:

  • pijn tussen de schouderbladen
  • kortademigheid
  • extreme moeheid
  • duizeligheid
  • onrustig gevoel, angst
  • snelle ademhaling
  • misselijkheid of braken

Heb jij last van deze klachten, raadpleeg dan zeker tijdig een dokter.

 

Lees ook:

9 tips tegen hooikoorts

Opgepast: deze zomer worden er meer teken verwacht

Dit gebeurt er met je lichaam als je te lang in de zon zit

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content