Een drukke job, een boeiend sociaal leven en als het kan ook nog tijd voor cultuur en ontspanning. Geen tijd voor een gezonde levensstijl? Volgens Laura Van Den Broeck wel. Als voedingsconsulente en bewegingscoach helpt ze mensen op weg naar een gezonder leven. “Het is allemaal een kwestie van gezond verstand.”

In ‘Be Fit, Be Awesome’ verklapt Laura haar tips voor een gezonde levensstijl en deelt ze enkele work-outs.

Waarom dit boek? 

“Als tiener was ik een echte jojoër. Ik vond mezelf te dik en probeerde allerlei diëten, het probleem was dat ik te streng was en dat ik daardoor altijd maar voor een korte periode volhield. Ik was ongelukkig en wilde een levensstijl die ik kon volhouden. Door mijn weegschaal buiten te gooien en flexibeler te zijn, houd ik het nu wel vol. Ik ben opleidingen gaan volgen rond gezonde voeding en beweging en heb een methode gevonden die wél werkt op lange termijn. Ik wil andere meisjes en vrouwen graag inspireren, in het boek deel ik recepten én je krijgt toegang tot het work-outplatform waarop ik video’s deel.”

Er zijn ondertussen al heel wat kookboeken. Wat is volgens jou hét geheim van een blijvende gezonde levensstijl? 

“Ik geloof niet in strenge diëten. Het is eigenlijk een kwestie van gezond verstand. Ik hanteer de 80/20-regel: door de week eet ik gezond, in het weekend zondig ik soms, dan durf ik een koffiekoek, frietjes of afhaalmaaltijd te eten. Daardoor kan ik het volhouden. Bovendien schrap ik geen enkele voedingsgroep: je vindt in het boek vegetarische of koolhydraatarme recepten terug, maar net zo goed gerechten met vlees of pasta of brood. Je lichaam haalt uit al die ingrediënten voedingsstoffen, het is gewoon een kwestie van de juiste hoeveelheden te eten. De work-outvideo’s helpen daarbij.”

Klinkt allemaal heel mooi, maar wat met mensen die weinig tijd hebben? 

“Alles draait om planning. In het boek vind je een aantal gerechten die snel klaar zijn en eenvoudig zijn. Zo vind je enkel ingrediënten die je in elke supermarkt vindt. Daarnaast zijn het gerechten die je gemakkelijk op voorhand kunt klaarmaken, er staat altijd vermeld hoelang je de gerechten kunt bewaren: voor mij cruciaal, ik wil geen eten verspillen. Daarnaast is beweging belangrijk, maar dat zit in kleine dingen. Wist je dat work-outs van zeven minuten al een groot effect hebben. En je kunt ze perfect doen terwijl het eten in de oven staat of op de meest gekke momenten. Zo startte ik met squats na mijn toiletbezoeken (lacht). En die kleine tips – neem de trap in plaats van de lift, ga eens vaker te voet of neem de fiets… – werken echt. Gewoon doen dus.”

Over dat verspillen: hoe vermijden we keukenafval? 

“Heel simpel. In het boek vind je recepten voor 1 à 2 personen. Daarnaast vind je weer andere recepten om met de restjes van die gerechten te maken. Het milieu is altijd belangrijk voor mij geweest. Eet gebalanceerd, varieer in je voeding én gooi geen eten weg. Dan kom je al een heel eind.”

En hoe houden we die gezonde levensstijl vol? 

“Net omdat het geen dieet is, maar een gezonde levensstijl, is het écht gemakkelijk vol te houden. In het boek staan lekkere recepten, ook voor snacks bijvoorbeeld. Laten we vooral niet vergeten: eten maakt ons gelukkig, genieten van al dat lekkers is écht heel belangrijk.

View this post on Instagram

🌟🌟GIVE AWAY🌟🌟 . Food waste, bah vies woord en ik kan er absoluut niet tegen om eten weg te gooien🥺Komende woensdag fotograferen we de recepten voor het eerste kookboek. We hebben altijd veel eten over en daarom kwam ik op het idee jou de kans te geven om volgende week een doos vol lekkere recepten gemaakt door mij en losse ingrediënten te winnen! Wat je hiervoor moet doen: •like deze foto❤️ •volg mij😚 •maak een leuke foto/filmpje/post over gezond zijn of gezondheid (een gerecht,een foto van fruit,een work-out,…), maak er een post van in je stories en tag @befitbeawesomebylaura als je een privéaccount hebt laat het me in chatbericht dan even weten, dan volg ik je om het te zien.☺️ . Winnaar wordt bekend gemaakt woensdagmiddag en in de avond kom ik eigenhandig het eten naar jou toe brengen😆 Succes! 🍀 . . #giveaway #foodie #cooking #dutch #foodblogeats #happyfood #waffles #eaaats #wafflesunday #weekendvibes #winactie #yummm #nofoodwaste

A post shared by Laura Van Den Broeck (@befitbeawesomebylaura) on

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Praktische tips voor wie gezonder wilt leven (en weinig tijd heeft):

  • Kies een doel voor jezelf en zorg dat het haalbaar is: Het is heel mooi dat je graag 15 kilogram kwijt wilt tegen de zomer of dat je 5 keer per week wilt gaan sporten. Maar de kans is klein dat je het haalt. Gevolg: je geeft op. Sport je nooit en wil je vanaf nu 1 keer sporten, dan is dat super! Je kunt later nog altijd andere doelen stellen, maar zorg in eerste instantie dat het haalbaar is.
  • Plan je maaltijden: in het boek vind je tal van gemakkelijke recepten. Bovendien kun je ze vaak maken en koud opeten of bewaren voor later.
  • Gooi geen eten weg: in de recepten vind je ingrediënten die je overal vindt. Bovendien kun je de restjes gebruiken in andere recepten. Zo is er een vegetarisch recept met kikkererwten. De restjes kikkererwten kun je gebruiken om een lekkere snack mee te maken. Op die manier eet je gezond, gooi je niets weg én hoef je niet telkens hetzelfde te eten.
  • Gebruik je tijd nuttig: sporten hoeft helemaal geen uren in beslag te nemen. Staat het eten in de oven, dan heb jij even tijd om even te bewegen. Op het work-outplatform vind je leuke oefeningen. Maar je kunt ook zelf enkele gemakkelijke gewoontes kweken. Doe enkele squads na je toiletbezoek, koop een springtouw en spring regelmatig even of stap rond terwijl je belt.

Video: work-out van Laura voor de buikspieren

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Meer tips voor een gezonde levensstijl:

 

Meer weten? In Be fit Be awesome vind je meer dan 70 recepten, tips om geen voedsel meer te verspillen én een toegangscode voor het uniek work-outplatform met meer dan 20 work-outs voor het hele lichaam. Nu te koop voor € 22,50 (Uitgeverij Vrijdag)