We eten al even geen Honey Pops en Frosties meer en dat komt niet alleen doordat we uit onze kinderschoenen zijn. Er zijn vandaag gewoon zoveel gezonde én lekkere alternatieven waarmee we ons bord ‘s ochtends kunnen vullen. Maar zijn de granola’s, crunchy zaden en knapperige pitten die we onder onze yoghurt gooien wel écht goed voor ons lichaam? Consumentenorganisatie Test-Aankoop ging het na.

Ontbijtgranen onder de ‘loop’

Test-Aankoop keurde 320 soorten ontbijtgranen uit verschillende supermarkten en vergeleek hun voedingswaarde met elkaar. De consumentenorganisatie gaf ze een nutri-score van A tot en met E die moet aantonen hoe gezond de granen zijn. Ze hielden rekening met het aantal vezels, eiwitten, fruit en noten, maar ook met het aantal kilocalorieën, de hoeveelheid verzadigde (en dus slechte) vetzuren, suikers en zout.

Het doosje dat het slechtst uit de test kwam – en waarschijnlijk ben jij nu heel erg teleurgesteld – is de Extra Crunchy Muesli met melkchocolade van Kellogg’s. De granen zijn NOG ongezonder dan de kleurrijke Froot Loops, Lion-ontbijtgranen en iconische ‘Trésorrekes’ van Kellogg’s. Het product kreeg als enige de E-score toegewezen en is dus een duidelijke verliezer.

Hoe scoort de jouwe?

De felbegeerde A ging naar 78 van de 320 producten en onder die gelukkigen zitten voornamelijk droge muesli’s, maar ook enkele granola’s. Op de site van Test-Aankoop kan je checken hoe goed of slecht jouw favoriet scoort.

Foto: XAVIES’ granovie

Tips voor een gezond ontbijt