Je sportkledij net uit de droogkast genomen, maar hij ruikt precies nog een beetje naar je vorige sportsessie? Niet ongewoon, maar wel vervelend. Dankzij deze tips ruikt je was terug helemaal fris.

 

Het komt best vaak voor, sportkleren waar de geur zelfs na een wasbeurt in blijft hangen. Hét bewijs dat je vorige keer hard hebt getraind, maar je wilt natuurlijk terug naar de sportzaal in een frisse outfit. Dankzij deze tips hoef je geen nieuwe sportkledij te kopen.

Lees ook: dé truc om geurtjes uit je schoenen te verwijderen

1. Gooi je sportkleren niet in de wasmand

Na je work-out je kleren in de wasmand gooien, om 3 dagen later de was te doen, is geen goed idee. Bacteriën houden namelijk van dit plekje: donker en vochtig. Onmiddellijk wassen is nog altijd de beste optie, maar je kunt ook je sportkleren laten drogen vooraleer je ze in de wasmand gooit.

2. Was je kleding binnenstebuiten

70% van het ‘vuil’ op je was is onzichtbaar. Denk aan dode huidschilfers, zweet en talg (die dus ook de geurtjes veroorzaken).  Uiteraard geldt dit zeker voor je sportoutfit. Het meeste van dat vuil zit aan de binnenkant. Daarom kun je best je kleren binnenstebuiten wassen.

3. Overdrijf niet met wasmiddel

Meer wasmiddel gebruiken om geurtjes te maskeren klinkt misschien verleidelijk. Maar net zoals bij zoveel dingen geldt ook hier: ‘less is more’. Te veel wasmiddel gebruiken zorgt dat resten in je kleren blijven hangen, die dragen bij tot de ontwikkelingen van bacteriën die geurtjes veroorzaken.

4. Gebruik iets dat geurtjes verwijdert

In sportkledij zweet je meer dan in je gewone kledij, bovendien is je favoriete shirt of je sportbroek vaak gemaakt uit synthetische materialen, dat extra geurtjes kan veroorzaken. Gebruik daarom een middeltje dat bacteriën en geurtjes helpt verwijderen. Azijn is prima hiervoor. Het doodt de bacteriën en zorgt dat geurtjes verdwijnen. Wist je dat je nog heel veel kunt doen met azijn? Hier ontdek je 8 andere handige dingen die je ermee kunt doen. 

5. Weg met wasverzachter

Gebruik liever geen wasverzachter. Die laat namelijk een laagje achter op je kleren waar wasmiddel en water niet door geraken. Daardoor zullen bacteriën niet weggewassen worden en krijgen zelfs je propere kleren een vreemd geurtje.

Lees ook: zo hou je de grote schoonmaak in je kleerkast

6. Laat je was natuurlijk drogen

Laat liefst van al je was natuurlijk drogen op de wasdraad. Dat zorgt er niet alleen voor dat je kleren niet krimpen of uitrekken, het zorgt ook dat je favoriete sportkledij langer meegaat omdat de vezels niet beschadigd worden. Kies je toch voor de droogkast, ga dan voor een een lage temperatuur.

Meer tips over hygiëne: