Een deugddoende nachtrust blijkt voor een op de drie mensen een ware nachtmerrie. Naast een beperkte kennis over goede slaapgewoontes, is veel stress overdag en een overprikkeld brein dat niet meer kan ontspannen een van de grootste boosdoeners. Deze apps en podcasts helpen je hoofd ‘s avonds weer tot rust komen.

Helemaal zen: 4 x apps en podcasts om beter te slapen

1. HEADSPACE

Om beter te slapen, leer je je lichaam en geest best weer diepgaand ontspannen. Via meditatiesessies van amper tien minuten in de app Headspace leert Andy Puddicombe je om je gedachten tot stilstand te brengen en je daarna te concentreren op het hier en nu.

Beschikbaar via de Apple Store of Google play

2. HEARTPEACE / HEARTRATE&COHERENCE

Hoe meer de afwisseling van je hartritme je ademhalingsritme volgt, hoe beter. Ook dat kun je trainen: de apps HeartPeace en Heartrate&Coherence helpen je om je stresssysteem weer in balans te brengen. Steeds zittend en buiten de slaapkamer toepassen.

Beschikbaar via de Apple Store of Google Play

3. ASMR

In zogenoemde ASMR-video’s proberen banale geluiden, zoals het kraken van ijsblokken in een glas water of het krabben van nagels over een microfoon, ervoor te zorgen dat je lichaam en geest zich zo ontspannen dat je hersenen een bijna-orgasme bereiken. Wie ASMR ingeeft op YouTube, krijgt zo’n 10 miljoen resultaten

4. BEDTIME STORIES

Slechte slapers zijn gebaat bij afleiding en daar kan ook een simpel ‘verhaaltje voor het slapengaan’ bij helpen. In de podcast Sleep with me vertelt Drew Ackerman, zelf jarenlang een notoir slechte slaper, telkens een verhaal zonder rode draad of pointe. Ideaal om bij in te dommelen.

Beschikbaar via Spotify of via sleepwithmepodcast.com

Meer slaaptips én een handig stappenplan om voortaan beter en dieper te slapen vind je in Feelings grote slaapdossier met Annelies Smolders. 

Meer tips om beter te slapen: