Home Gezond Zoveel calorieën eet je meer als je te weinig slaapt

Zoveel calorieën eet je meer als je te weinig slaapt

Zoveel calorieën eet je meer als je te weinig slaapt

Te weinig slapen is niet goed voor je gezondheid en je productiviteit op het werk, dat had je waarschijnlijk zelf al gemerkt. En dat het niet goed is voor onze lijn, is ook al vaak verteld. Maar onderzoek toont nu aan hoeveel calorieën we extra eten als we te weinig geslapen hebben, en het is duizelingwekkend hoog. Want we eten maar liefst 385 calorieën meer. Als je ons zoekt, wij liggen te slapen.

Het onderzoek werd gepubliceerd in European Journal of Clinical Nutrition. De gegevens van 172 deelnemers van 11 verschillende studies werden geanalyseerd. Er werd daarbij gekeken naar hun calorie-inname en hun slaapgedrag. De mensen die te weinig sliepen (tussen 3,5 en 5,5 uur) aten maar liefst 385 calorieën meer dan mensen die minstens 7 uur geslapen hadden. Bovendien zou dit eigenlijk nog meer kunnen zijn, want het onderzoek hield rekening met de gecontroleerde experimenten, maar impulsieve tussendoortjes werden niet vastgelegd. (Dat geldt natuurlijk ook wel voor de langslapers.)

Lees ook: Daarom hebben vrouwen meer slaap nodig dan mannen

Meer vet

De onderzoekers stelden vast dat mensen met een slaaptekort meer vetten en minder proteïnen eten. “Vetten bevatten meer calorieën per gram dan proteïnen en ze geven je minder lang een verzadigd gevoel. Daardoor wil je waarschijnlijk nog meer eten. Daarom kan een chronisch slaaptekort zorgen voor een gewichtstoename.”

Lees ook: 15 snacks die minder dan 100 calorieën bevatten

“Meer tijd om te eten”

Er zijn verschillende oorzaken volgens onderzoeker Gerda Pot. “Mensen die minder lang slapen, hebben meer tijd om te eten. Bovendien zorgt een slaaptekort dat onze biologische klok – die onder andere aangeeft wanneer we zouden moeten eten – ontregeld raakt. Een andere mogelijke oorzaak is je energietekort, de energie die je lichaam niet heeft gekregen via slaap, gaat het proberen te vragen via eten. Tenslotte kunnen ook onze hormonen meespelen. Ons lichaam maakt na een te korte nachtrust meer ghreline aan (dit hormoon vertelt ons wanneer we honger hebben) en minder leptine (dit hormoon vertelt ons wanneer we vol zitten).”

Wil je weten of jij wel voldoende slaapt? Doe dan deze test. Slaap jij wel veel, maar niet zo goed? Lees dan deze tips om te slapen als een roosje.

Meer weetjes over de slaapkamer: