Anglofielen, wijn-faten en liefhebbers van het betere woord of poëzie verenig u, want Antwerpen heeft er een nieuw topadresje bij wat betreft literatuur en geestrijke drank van de beste kwaliteit: Luddites Books & Wine.

Wat je er kan vinden: een prachtig en persoonlijk uitgeselecteerd aanbod aan Engels- en Nederlandstalige boeken. “Ons doel was om het grootste gamma aan Engelstalige boeken in heel Antwerpen te kunnen aanbieden en ik denk dat dat alvast gelukt is”, zegt Jorien Caers (28), zelf taal- en letterkundige, Anglofiel, literatuurliefhebber in hart en nieren én één van de twee bezielsters van de nieuwe boekenhotspot. “Een droom die uitkomt”, zo klinkt het.

“Al sinds mijn vijftiende droom ik van eigen boekwinkel. En niet zomaar eentje: een échte traditionele boekhandel met een ziel. Eentje met torenhoge, zware eikenhouten boekenkasten en trapladders die je naar de hoogste boekenplanken moeten voeren á la Belle en het Beest.”

Nostalgie en Belle

En dat is dan ook precies wat Luddites geworden is: de onderste verdieping van het prachtig gerenoveerde historische pand is een boekenshop om u tegen te zeggen. Van originele reisgidsjes tot artistieke pockets met daarin ‘s werelds grootste filosofisch gedachtegoed in een notendop tot prachtig vormgegeven klassiekers met retro-hardcover: de selectie boeken van Luddites is werkelijk een droom voor iedereen die tijdens zijn leven ook maar een beetje van het geschreven woord is gaan houden.

luddites books & wine in antwerpen

Uniek omdat: en – alsof dat nog niet genoeg was – herbergt het prachtige gebouw voor wie de zware eikenhouten wenteltrap naar boven neemt, ook nog een authentieke wijnbar. “De bedoeling is dat mensen rustig door ons aanbod kunnen snuisteren en daarna met hun boek – of zonder – rustig kunnen komen genieten van een goed glas wijn. Dat in een omgeving waar er nog tijd en ruimte is om even helemaal niets te doen”, zo klinkt het bij Richard Bolte, de tweede eigenaar en medeoprichter van Luddites en meteen ook de verantwoordelijke voor de ruime selectie aan kwaliteits- en natuurlijke wijnen bij Luddites.

Bovendien heeft de ‘Antwerpenaar’ met roots in Philadelphia voor wijn- én boekenliefhebbers een leuke extra: “Bij aankoop van een boek uit onze winkel krijg je je eerste glas wijn aan halve prijs. Win-win, toch?”.

Secret society en kunst

Wie op zoek is naar een ‘hippe spot’ om zijn laptop of working skills boven te halen, moet is bij Luddites niet aan het juiste adres: “Wij willen net weg van e-readers en het vluchtige digitale”, legt Jolien uit. “We willen meer een plaats zijn om te ontsnappen aan de hectiek van het leven in de grote stad. Wifi zal je hier dan ook niet vinden.” Ook een beetje anders dan die van de traditionele boekwinkel, zijn de openingsuren. Van dinsdag tot en met zaterdag is de boeken- en wijnbar geopend tot 21u ‘s avonds. Ook voor wie zich op zondagnamiddag rustig wil verdiepen in een goed boek vanachter een al even goed glas wijn kan bij Luddites terecht.

“We zouden binnen Antwerpen graag een community samenbrengen: kunst- en literatuur-liefhebbers die ook een goed glas wijn niet schuwen”

Het publiek waar Richard en Jolien vooral op mikken. Iedereen met een hart voor literatuur. “We zouden binnen Antwerpen graag een community beginnen van mensen die aangetrokken worden door een bepaald soort levensstijl”, zo klinkt het bij Richard. Welke precies is moeilijk in woorden te vatten, maar het heeft alleszins iets artistiek, iets dandy-esk en iets van een bruisende ‘roaring twenties’-vibe zoals die leefde binnen bepaalde ‘secret societies’ in tijden van de Amerikaanse drooglegging.

Hoe het ook zij: wij weten alvast waar je ons de komende zondagen met onze neus in de boeken mag verwachten.

Nog op zoek naar een goed kopje koffie in Antwerpen trouwens? Check dan zeker ook ‘Hotspots: 10 x onze favoriete koffiebars in Antwerpen‘ eens! 

Luddites Books & Wine: literatuur en ‘roaring twenties’

Luddites Books & Wine: literatuur en ‘roaring twenties’

Luddites Books & Wine: literatuur en ‘roaring twenties’

Luddites Books & Wine: literatuur en ‘roaring twenties’

Luddites Books & Wine: literatuur en ‘roaring twenties’