Het ongedwongen, maar gezellige Mercado-gevoel van een authentieke Spaanse tapasbar neerzetten in hartje Antwerpen. Dat was het doel van Raphael Helsmoortel, eigenaar van maar liefst drie andere zaken op én rond het Marnixplein (Sumac, La Taqueria en Sum Sum), en Mo Aoulad, de trotse eigenaar en founder van Meat & Eat.

Wat je er kan vinden: hoewel het oorspronkelijke concept zich – geïnspireerd op de vele kleine dishes uit échte Catalaanse tapasbar – focuste op foodsharing, paste Tío dat idee post-corona wijselijk aan naar kleine hapjes voor elk wat wils. In die hapjes willen de chefs zeker een Spaans-Moorse achtergrond laten doorklinken, maar evenzeer invloeden en smaken binnenbrengen die ze ontdekten tijdens hun vele reizen overheen de hele wereld. Vooral de pure keuken uit Noord- en West-Afrika, met z’n kruidige specerijen en aparte, maar erg zuivere ingrediënten trekt Raphael en Mo in het bijzonder aan.

Moorse smaken met originele twist

Wat er zoal op het menu staat? Zuiderse grillgerechten uit de josper, een elegante combinatie tussen grill en houtskooloven, zoals pulled lamb met kruidige aubergine-dip, gekonfijte citroen en munt, een paar slow cooked tussenribstukjes van het Ibérico-zwijn of een portie gegrilde sardientjes met komijn, koriander en chermoula. Ook de klassieke patatas bravas mogen bij Tío natuurlijk niet ontbreken, maar dan wel met een eigengereide versie van de klassieke brava en aiolie-saus. Ook de Pimientos de Padron – oftewel een bordje gegrilde Spaanse pepers met zeezout – kunnen we in het bijzonder aanbevelen. Perfect als verfrissende side dish bij het geheel.

Bovendien moet de authentiek Catalaanse champagernia ook wat het dessert betreft niet onder doen: van achter een klassiek mandje churro’s met chocoladesaus – en met een cappuccino in de hand – waan je je op de mooie Marnixplaats echt op een zonovergoten terras ergens diep in de binnenstad van Barcelona of Madrid.

Ola Tío

Uniek omdat: het hele concept van Tío erop gericht is een erg gemoedelijke en toegankelijke en low profile setting te creëren, zoals je die ook terugvindt in een Spaanse champagneria of tapasbar. “Mensen kunnen bij ons terecht voor een glaasje cava en een hapje, maar kunnen als honger de kop opsteekt ook perfect beslissen om te blijven eten”, zo klinkt het bij Raphael. Het belangrijkste is dat alles heel laagdrempelig blijft, en dat er voortdurend verloop is en een nauw en fijn contact met de bediening ook.

Die idee onderschrijft trouwens ook de naam van de bar: “Tío betekent in het Spaans letterlijk ‘gast’ of ‘kerel’ en is een soort van algemene roepnaam die de mensen daar vaak gebruiken om elkaar op een gezellige manier aan te spreken. We hebben met de obers dan ook afgesproken dat iedereen elkaar hier – net zoals in Barcelona of een andere gezellige Spaanse grootstad dus – Tío zal noemen. Al onze gerechtjes komen ook in kleine porties, en arriveren aan tafel wanneer ze klaar zijn. Op die manier heb je als klant hopelijk veel contact met onze bediening en gaat er een heel relaxt en zuiders sfeertje hangen.”

Roze coupejes

Dat relaxte sfeertje wordt last but not least ook bovengehaald door het geestrijke drankenaanbod. Specialiteit van het huis: authentieke Spaanse cava, zowel brut als rosato. Vooral de kleine, fijne traditionele coupejes waarin het hemels bruisende drankje komt zetten de sfeer. “Ik ben heel bewust op zoek gegaan naar deze traditionele kleine glaasjes zoals je die ook in Spanje terugvindt zodat mensen aan een laag prijsje – vanaf pakweg €3 – van verschillende wijnen en cava’s kunnen proeven.”

“In ons aanbod zitten wijnen van overheen heel Spanje. De opties zijn divers: zowel wat de wijnstreek als de -soort betreft. En de meeste van die wijnen kan je perfect per glas bestellen, zodat je niet afhangt van je gezelschap en je eventueel ook meerdere soorten op één avond kan ontdekken.”

Op zoek naar meer hotspots in Antwerpen? Check dan zeker dit lijstje eens: 6 x de beste Italiaanse restaurants in Antwerpen

Tío in Antwerpen: roze champagne en tapas

Tío in Antwerpen: roze champagne en tapas

Tío in Antwerpen: roze champagne en tapas

Tío in Antwerpen: roze champagne en tapas

Tío in Antwerpen: roze champagne en tapas

 

Tío in Antwerpen: roze champagne en tapas

 

Marnixplaats 7
2000 Antwerpen