Door wegenwerken rondom het eerste pand van Souvenir in Ieper, verkaste de IJslandse chef Vilhjalmur Sigurdarson en zijn vrouw Joke Michiel een tweetal jaar geleden naar de Gentse binnenstad. Een noodgedwongen ‘change of plans’ die het restaurant geen windeieren heeft gelegd: in een gerenoveerde versie van de de voormalige uitvalsbasis van Kobe Desramaults Vitrine kookt het duo de pannen van het dak.

Wat je er kan vinden: sinds de verhuis naar Gent ligt de focus van de IJslandse chef Sigurdarson meer dan ooit op vis en groenten. Voor dat eerste klopt hij steevast aan bij zijn vaste schare vissers, voor dat tweede werkt hij vooral met lokale boeren die gaan voor een duurzame en eerlijke teelt. De keuken waar Souvenir garant voor wil staan? Voor een moderne, compromisloze keuken met lokale invloeden, maar met internationale allures. Met eerbied voor de IJslandse traditie, kookt de bebaarde IJslander resoluut volgens zijn eigen visie. Het resultaat: een verfijnde, maar toch robuuste keuken op basis van groenten en het beste uit de zee in een duidelijk Scandinavisch jasje.

Uniek omdat: de manier waarop Sigurdarson ‘koken met groenten’ benadert er een is die je nergens anders op die manier zal terugvinden. Over het hoofdgerecht van knolselder wist onze culinair journaliste Evelien Rutten zo bijvoorbeeld het volgende te zeggen: “Een hoofdgerecht van knolselder mag je bij Sigurdarson vrij letterlijk nemen: op het bord liggen twee grote stukken van een knol en verder niets. De groente is benaderd als een stuk vlees, met een zeer intensieve bereidingswijze waarvan niet alle details bekend zijn. Een simpele knol laat de chef zo verworden tot een gelaagde bom van smaken en aroma’s tot het lijkt alsof je een gerijpte biefstuk aan het eten bent.”

Ontdek ook: Parole – de gezelligste wijnbar van Gent

Leuke extra: ook het interieur bij Souvenir past perfect bij het eten dat je op je bord krijgt. In een smal, maar licht pand vol van Scandinavische invloeden geniet je in alle rust en sereniteit van je modern IJslands stukje gastronomie. Ook Gault&Millau bekroonden de keuken van Souvenir al met lovende recensies en van Michelin kreeg de IJslandse chef zelfs één ster toebedeeld.

Desalniettemin kan lunchen er al tegen een zeer voordelige prijs van € 35 euro, en dineren aan een eveneens erg schappelijke prijs van 58€ voor vier gangen, € 78 voor 6 gangen en 98€ voor wie graag 7 gangen tot zich zou nemen.

 

Restaurant Souvenir in Gent: robuuste, maar verfijnde IJslandse keuken

Restaurant Souvenir in Gent: robuuste, maar verfijnde IJslandse keuken

Restaurant Souvenir in Gent: robuuste, maar verfijnde IJslandse keuken

Restaurant Souvenir in Gent: robuuste, maar verfijnde IJslandse keuken

Restaurant Souvenir in Gent: robuuste, maar verfijnde IJslandse keuken

Restaurant Souvenir in Gent: robuuste, maar verfijnde IJslandse keuken

Restaurant Souvenir in Gent: robuuste, maar verfijnde IJslandse keuken