Fast seafood: 6 x verse fingerfood met schaaldieren en tapas uit de zee in Brussel
Van verse oesters met citroen tot een bakje kibbeling met huisgemaakte tartaar van kappertjes en peterselie: is er iets beters dan gefrituurde zeevruchten en ‘fast seafood’ om de apero mee in te zetten? Wat ons betreft niet en dus schuiven wij bij het ontluiken van de eerste zomerzon met plezier aan bij een van deze Brusselse visbars.
1. Beaucoup Fish
Voor notoire Brusselaars een van de beste en meest sfeervolle visrestaurants die onze hoofdstad rijk is. Op de kaart zowel een eenvoudige combo van garnaalkroketten met citroen en gefrituurde peterselie als garnituur, als volwaardige visgerechten als gelakte doornhaai met zeewierpannenkoekjes of bouillabaisse van Noordzeevis. Het interieur werd vorig jaar onder handen genomen door La Fabrika Studio, een van de hipste woonwinkels in de stad, dus ook voor sfeer en gezelligheid zit je bij Beaucoup Fish zeker goed. Een van onze favoriete visbars in Brussel.

Van Gaverstraat 2 in Brussel. beaucoupfish.be
Lees ook: ‘5 lekkere visgerechten om deze zomer uit te proberen’.
2. Fish Tank
Nieuw in Brussel en nu al een hit: Fish Tank, de recent door chef Milan La Roche tot vis- en zeevruchtenbar omgetoverde legendarische vishandel Dangel in de Marollen. Op het menu staan vis- en schaaldieren in de vorm van een snelle hap. Aan hoge aluminium statafels en dito krukken werk je een snelle garnaalkroket, visrillette met zuurdesemstokbrood van bij PinPin, de artisanale bakker om de hoek, of een bun met grijze garnalen naar binnen. Chef Morganse Brees kijkt vanuit haar open keuken en ziet dat het goed is.

Hoogstraat 246 in Brussel. fishtank.be
3. Noordzee
Bij deze iconische visbar op de hoek van het al even iconische Sint-Katelijneplein in Brussel kun je terecht voor vis en zeevruchten in streetfoodstijl. Bestellen doe je aan de toog, wachten tot je zelf uitgekozen assortiment fast seafood – geserveerd in een kartonnen foodbox – jouw kant uitkomt, aan één van de statafels op hun sfeervolle terras. Van gefrituurde calamari tot scampi’s à la plancha of een stukje zalm- of tonijnsteak met een glaasje bubbels erbij: veel sfeervoller wordt je vrijdagse apero niet.

Sint-Katelijnestraat 45 in Brussel. noordzeemerdunord.be
4. Malmö
In Elsene barst het van de hippe zaken en gemoedelijke hotspots. Eentje daarvan is Malmö, een Scandinavisch geïnspireerde visbar in de Châtelainwijk met een open keuken en coole sfeer. Op het menu staat een gevarieerd gamma aan verse visproducten en schaaldieren als oesters, king krab en kreeft, die rechtstreeks van de Bretonse vismarkt komen. Goed voor een streepje Zweden in eigen land. Een echte must-visit onder de visbars in Brussel.

Amerikaansestraat 88 in Elsene. malmo-ixelles.be
5. Le Vismet
Klassieker dan Malmö of Noordzee, maar daarom absoluut niet minder charmant is Le Vismet, een gezellige Brusselse seafoodbar met roots in Oostende, maar nu met een vestiging aan het Sint-Katelijneplein in het hart van de vismetwijk. In dit visrestaurant mikken ze op no-nonsense vis- en schaaldiergerechten die komen in een royale portie. Klassiekers die door bezoekers vaak worden gesmaakt, zijn de ambachtelijke garnaalkroketten, de vissoep met rouille, de tong meunière en de gegrilde langoustines. Een van onze favoriete klassieke visbars in Brussel.

Sint-Katelijneplein 23 in Brussel. levismet.be
6. Crab Club
Rauw, old-school en een tikje ruig zijn woorden waarmee Crab Club, het het trendy vis- en zeevruchten-restaurant in de al even trendy buurt Sint-Gillis weleens omschreven wordt. Afhankelijk van de markt wordt er dagelijks verse vis aangevoerd. Naargelang de vangst worden er talloze surf-and-turfcombinaties aangeboden. Onze favorieten van het moment: carpaccio van Sint-Jacobsnoot, spaghetti met zee-egel en paella met spinkrab.

Waterloosesteenweg 7 in Sint-Gillis. crabclub.be
Extra: Bia Mara
Bij Bia Mara steken ze fish & chips in een modern jasje. De bedoeling: tonen dat je de Londense klassieker met elke soort vis uit de zee kan maken. Zo authentiek als hun basisrecept, zo origineel de uitvoering. Van zeebrasem gehuld in een tempura-jasje van citroen, basilicum en knoflooktruffel tot tot Jamaicaanse Jerk Panko koolvis met chipotle saus en Ethiopische Rode poon met zoete aardappel ketchup: de mosterd voor hun creaties halen de chefs achter Bia Mara uit elke uithoek van de wereld. Naast een vestiging op de Kiekenmarkt pal in het historische centrum hebben ze er ook eentje op het Londenplein in Elsene.

Kiekenmarkt 41 in Brussel. Londenplein 1 in Elsene. biamara.com
Meer food en hotspots:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier