5 tips van een cardiochirurg om het risico op een hartaanval te beperken

Tijdens de ‘week van het hart‘ wordt er extra aandacht besteed aan de gezondheid van ons belangrijkste orgaan. Wat kun je zelf doen om het risico op een hartaanval te beperken? Wij vroegen het aan cardiochirurg Inez Rodrigus.

Jaarlijks sterven 17.000 vrouwen en 14.000 mannen aan een hartaanval. Hoewel volledig voorkomen onmogelijk is, zijn er toch enkele tips om het risico te beperken.

Wat is een hartaanval precies?

“Je hart is een spier waar bloed naartoe wordt gepompt, dat bloed stroomt door de kransslagaders. Door verschillende factoren kunnen die kransslagaders vernauwen, waardoor er minder bloed naar het hart stroomt, en dat meer energie nodig heeft om te kloppen. Tijdens een acuut moment ontstaat er een scheurtje in de binnenkant van het bloedvat. Je lichaam reageert erop en er wordt bloed naar het scheurtje gestuurd, zo ontstaat er een propje. Door dat propje kan het bloed niet meer naar je hart, dan krijg je een hartinfarct.”

Voorkomen is altijd beter dan genezen

“Wanneer je er op tijd bij bent, heb je meer dan 95% kans om te genezen. Maar voorkomen is beter. Dankzij enkele tips kun je de kans op een hartaanval verminderen.”

1. Hou je gewicht onder controle

“Mensen met obesitas hebben meer kans op hart- en vaatziekten dan mensen met een gezond gewicht. Eet daarom gezond en beweeg voldoende.” Niet sportief? Ga dan regelmatig wandelen. Dit gebeurt er namelijk met je lichaam als je elke dag een half uur wandelt.

2. Stop met roken

Roken is niet goed voor je bloedvaten, dat is algemeen geweten. “Stop met roken en de kans op een hartinfarct vermindert drastisch.” Roken is ook één van de belangrijkste oorzaken van kanker. Lees hier 12 tips om de kans op kanker te verminderen.

3. Vermijd stress zoveel mogelijk

“Ook stress kan hartproblemen uitlokken. Probeer stress daarom zoveel mogelijk te vermijden.” Heb jij het ook zo ongelofelijk druk? Dankzij deze 5 eenvoudige stappen leer je hoe je meer tijd inbouwt voor jezelf.

4. Bezoek de huisdokter

“Ook jonge mensen kunnen getroffen worden door een hartinfarct. Vaak ligt dat aan een hoge bloeddruk of cholesterol. Maar veel jonge mensen weten helemaal niet dat ze een hoge cholesterol hebben. Het is dus zeker nuttig aan je huisdokter te vragen dit te onderzoeken. Heb je familieleden met hartproblemen? Laat dit dan zeker voor je dertigste bekijken.” Dat enkel oude mensen een hartaanval krijgen is een misvatting die leeft, andere misvattingen over het hart ontdek je hier.

5. Onderneem op tijd stappen

“Merk je symptomen? Ga dan naar een dokter. Ben je kortademig, heb je pijn aan de borststreek of pijn aan je bovenrug, ga dan naar een huisarts. Ben je erg ongerust, dan kun je naar de spoeddienst gaan. Maar blijf niet te lang rondlopen met klachten.” Wil je meer weten over hoe je een stille hartaanval herkent, lees dan zeker dit.

Meer over gezondheid:

Inez Rodrigus is diensthoofd cardiochirurgie in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. Ze voert onder andere onderzoek naar kunstharten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content