Tips van een expert: hét kruid dat je gezondheid een boost geeft
De diagnose kanker is een harde klap. Vaak volgt er een moeilijke periode van behandelingen. Het is belangrijk je lichaam te koesteren en goed te verzorgen. Toen Odette in 2015 met 3 verschillende kankersoorten geconfronteerd werd, besloot ze zo gezond mogelijk te eten. Ze heeft informatie verzameld en al haar tips gebundeld in ‘A Spoonful of Love’ om lotgenoten te kunnen helpen. Speciaal voor jullie deelt ze alvast drie belangrijke tips. Vandaag heeft ze het over kruiden.
Lees hier ook de straffe getuigenis van Tuchila die een knobbeltje in haar borst ontdekte.
Het gele goud
Van kurkuma tot gember, er zijn nogal wat kruiden waaraan geneeskrachtige eigenschappen worden toegedicht. Nu ligt dat alles wat genuanceerder dan de hypes ons doen geloven, maar desalniettemin zijn de meeste kruiden erg gezond.
Zo werkt kurkuma (Canadese geelwortel) ontstekingsremmend, evenals gember. Wij noemen het kruiden, maar beiden zijn eigenlijk een wortelgewas. Van beide gewassen is inmiddels de ontstekingsremmende werking bewezen. De over het internet vliegende beweringen dat zij ook kankerwerende en/of genezende eigenschappen bezitten, kunnen deels door onderzoeken worden aangetoond, echter de hoeveelheden en toediening daarvan, veroorzaken nogal wat onduidelijkheid. Ook onder onderzoekers. Zo bleek al uit een onderzoek dat kurkuma uitsluitend effectief zou kunnen zijn wanneer zij in hoge dosis zonder tussenkomst van UV-stralen op een tumor gericht wordt.
Hoe het ook zit, vooralsnog kan het zeker geen kwaad om met regelmaat wat gember en kurkuma aan de maaltijd toe te voegen.
Maar hoe doe je dat? Natuurlijk is er de geijkte manier, waarbij je eenvoudigweg een snufje kruid toe kunt voegen aan een gerecht. In mijn kookboek geef ik echter een aantal andere recepten, waaronder kurkumathee, gembermelk en zelfs kurkumamakronen.
Die laatste zijn heerlijk zoet, nog lekker gezond en eenvoudig te maken.
Kurkumamakronen
Ingrediënten voor 15-20 stuks:
- 6- 10 medjoul dadels
- 300 g zelfrijzend bakmeel
- 160 g volkoren rijstemeel
- 100 g kokosschaafsel
- 480 ml (plantaardige ongezoete amandel)melk
- 3 el ahornsiroop
- 120 ml olijfolie
- 1½ el kokosolie + extra om in te vetten
- ½ el kurkuma
- ½ tl kaneel
- ¼ tl pure vanille (in poedervorm of uit een stokje)
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 180 °C. Snijd de dadels in kleine stukjes. Meng alle ingrediënten met behulp van een garde of vork tot een beslag.
- Vet een bakblik royaal in met kokosolie. Giet het beslag er gelijkmatig in en maak nog even glad met een spatel. Bak 45-50 minuten in de oven. Heerlijk om warm te smikkelen, maar wacht met het snijden tot het gebak afgekoeld is.
Gembermelk
En wat de gember betreft, die kun je natuurlijk als thee drinken, maar minstens zo lekker is deze gembermelk. Heerlijk vlak voor het slapen gaan, of om de maag te kalmeren na een zware maaltijd en bij misselijkheid. Maar bovenal is deze fijne melk een heerlijk huiselijk drankje, dat even gezond als lekker is. Geen liefhebber van ongezoete amandelmelk? Kies dan voor haver- of rijstmelk.
Ingrediënten voor 1 beker:
- 250 ml (plantaardige/ongezoete amandel)melk
- 2-3 cm fijngesneden verse gember (van 2-3 cm verse gemberwortel)
- optioneel: honing
Zo maak je het:
Doe de melk in een pannetje en voeg de gember toe. Breng de melk rustig tot het kookpunt en laat 2-3 minuten doorkoken terwijl je langzaam roert. Giet de melk door een zeefje in een beker. Voeg hier desgewenst wat honing aan toe.
In de zomer kun je hem ook af laten koelen om hem als een verfrissende zomerdrank te drinken.
Tip: de ware liefhebber kan deze melk eventueel nog besprenkelen met wat kaneel.