Vet mag: Pascale Naessens interviewt David Ludwig

Speciaal voor Feeling interviewde Pascale Naessens 3 van de meest vermaarde voedingsdeskundigen ter wereld. Dit zijn de highlights uit haar gesprek met de gerenommeerde obesitasbestrijder David Ludwig.

1. ‘Minder calorieĆ«n innemen is een recept om te falen’

David Ludwig: ‘Stellen dat wie wil vermageren gewoon minder moet eten, legt de schuld bij de mensen zelf. Maar die visie houdt geen rekening met de invloed van verschillende calorieĆ«n op ons hongergevoel, ons metabolisme en zelfs onze lichaamssamenstelling. Dezelfde hoeveelheid calorieĆ«n uit verscheidene voedingsmiddelen kan een heel verschillende uitwerking hebben. We hebben een studie gedaan met knaagdieren die gepubliceerd werd in het vooraanstaande internationale klinische tijdschrift The Lancet. We gaven de dieren identieke diĆ«ten, dezelfde hoeveelheid proteĆÆnen, vetten en koolhydraten. Het enige verschil was dat de ene groep koolhydraten kreeg met een hoge glycemische index en de andere koolhydraten met een lage glycemische index. De groep die de koolhydraten met een hoge glycemische index kreeg, had 70% meer lichaamsvet. Dus hetzelfde aantal calorieĆ«n produceerde een heel verschillende biologische toestand: meer vet, meer vet rond de buik, hoger risico op diabetes en cardiovasculaire ziekten. Er is bewijs dat hetzelfde gebeurt bij de mens.”

2. Het minderen van vet heeft niet geleid tot gewichtsverlies of tot minder cardiovasculaire ziekten

David Ludwig: ‘In de jaren ’70 was er de bezorgdheid dat verzadigd vet leidde tot hart- en vaatziekten. Maar die boodschap werd al snel veralgemeend tot ‘Alle vetten zijn slecht’, omdat ze meer calorieĆ«n bevatten per gram dan eiwitten of koolhydraten. Vanuit een simplistisch perspectief werd gedacht dat als we minder vet zouden eten, we gezonder zouden worden en een optimaal gewicht zouden bereiken. Maar zo is het niet gelopen. Op zich klinkt het logisch, maar het is gewoonweg niet waar. Het overweldigende bewijs laat net het omgekeerde zien. Het minderen van vet heeft meer problemen opgeleverd dan dat het heeft opgelost. Het heeft niet geleid tot gewichtsverlies of tot minder cardiovasculaire ziekten.’

3. ‘We kunnen perfect zonder koolhydraten’

David Ludwig: ‘We kunnen perfect zonder koolhydraten. Waarmee ik niet wil zeggen dat alle koolhydraten slecht zijn. Er zijn ook populaties die heel gezond leven op koolhydraten, maar dan wel natuurlijke koolhydraten zoals fruit, dat traag verteert, groenten, zetmeelrijke groenten... De vraag is eerder: wat is een optimale hoeveelheid? Maar optimaal vanuit welk perspectief? Denk je aan gewichtscontrole, het voorkomen van chronische ziekten, of aan een plezierige culinaire traditie? Ik denk niet dat de meeste mensen koolhydraten moeten schrappen, maar de focus zou wel moeten liggen op het verminderen van geraffineerde koolhydraten. Zeker mensen met chronische ziekten en insulineresistentie doen er goed aan niet alleen de geraffineerde koolhydraten te minderen, maar ook de totale inname van koolhydraten. Voor beginnende diabeten is een koolhydraatarm dieet veelbelovend, al moeten we nog meer onderzoek doen.’

Wie is David Ludwig?

pascale naessens interview

– David Ludwig is hoogleraar Kindergeneeskunde aan de Harvard Medical School en hoogleraar Voedingsleer aan de Harvard School of Public Health in Boston. Harvard University is volgens het CWUR (Center for World University Rankings) de beste universiteit ter wereld.

– Hij is ook directeur van het New Balance Foundation Obesity Prevention Center in het Boston Children’s Hospital, waar hij zich met een team van medici bezighoudt met het onderzoeken en bestrijden van obesitas bij kinderen.

– In Time Magazine werd hij Obesity Warrior genoemd.

– Hij schreef het boek ‘Always Hungry’, dat binnenkort ook bij ons in het Naderlands uitkomt als ‘Altijd trek?’.

 

Het volledige interview van Pascale Naessens met David Ludwig lees je in het julinummer van Feeling 2016.

 

 

 

Meer over Pascale Naessens:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content