Dé 9 tips voor een goede relatie volgens experten
Meer dan ooit loopt het mis bij relaties. De grote vraag is waarom. De deskundigen Dirk De Wachter, Sybille Vanweehaeghe en Rika Ponnet buigen zich over het probleem en vonden 9 werkpunten voor een goed relatie.
Een lang en gelukkig leven met twee is niet altijd evident. Liefde is een werkwoord en een relatie vraagt heel wat energie. Maar wat maakt nu precies dat relaties zoveel meer onder druk staan dan vijftig jaar geleden? Welke zijn de moderne relatiekillers anno 2015?
1. Facebook en social media
Sociale media nemen een belangrijke plaats in in ons leven, maar het kan onze relaties ondermijnen. Wie twee uur op restaurant doorbrengt met zijn partner en anderhalf uur met zijn gsm of smartphone doorbrengt, moet zich duidelijk vragen beginnen stellen bij zijn relatie. Vaak worden sociale media zoals Facebook ook een soort vluchtroute. Het is via deze kanalen bijvoorbeeld gemakkelijker om je partner te bedriegen. Maar we mogen niet vergeten dat als er geen nood is aan bedrog, dit sowieso niet voorkomt in een relatie, ook al leven we dag en nacht met Facebook in de hand. Volgens Rika Ponnet is het gewoon iets dat sommigen van nature in zich hebben.
2. Veeleisende vrouwen in bed
Niets maakt een man onzekerder dan een vrouw die ontevreden is over zijn bedprestaties. Relatietherapeute en seksuologe Sybille Vanweehaeghe merkt op dat vrouwen vandaag meer weten over seks en relaties. Bovendien kunnen ze vandaag veel meer als vroeger seks tussen verschillende relaties vergelijken. Dat maakt ze veeleisender in bed. Vrouwen gaan hierin ver, soms te ver.
3. We gaan te snel
Een relatie heeft tijd nodig om zich te ontwikkelen, maar bijvoorbeeld ook een rouw- of verwerkingsproces na een overlijden of echtscheiding heeft zijn tijd nodig. Onze drang naar verbinding neemt het soms over van ons gezond verstand waardoor we te snel in een nieuwe relatie stappen. Het is dan moeilijker voor mensen om zich ten volle te engageren en dat kan het mislukken van de relatie in de hand werken.
4. Baksteenongeduld
Huisje, tuintje, boompje staat ingegrift in het Belgisch DNA. Iedereen moet en zal op een bepaald moment een huis bouwen of kopen met zijn partner en dan starten aan de gezinsuitbreiding, zo lijkt het. Maar volgens Sybille Vanweeghaeghe gaat het allemaal te snel. Vooral jonge twintigers hebben de neiging om al snel samen een huis te kopen en zo hoge huurprijzen te ontlopen. Toch denk je hier best twee keer over na. Een huis kopen met je partner is een serieuze en voorwaardelijke beslissing.
5. Eigen vrijheid eerst
Aan de ene kant gaan we te snel in onze relaties, aan de andere kant willen we onze vrijheid niet afgeven. Waar voor vrouwen vroeger de relatie en het gezin op de eerste plaats kwam is dan nu meer en meer de eigen vrijheid. Rika Ponnet:”Vrijheid is ons hoogste goed geworden, maar in onze drang naar individuele vrijheid botsen we op de grenzen van wat gezond voor ons is. We moeten weer bereid zijn prioriteit te geven aan relaties.”
6. Slechte communicatie
De communicatie in relaties laat vaak te wensen over en dat kan falikant aflopen. We maken over het algemeen te weinig tijd voor onze relaties en voor een goed gesprek met onze partner. Dat terwijl we wel tijd vrij maken voor de sportclub of voor vrienden. Ook seks lijdt onder het gebrek aan communicatie en dat terwijl het net verzachtend en relativerend werkt na een ruzie.
7. Privacy
Onze drang naar privacy is zo groot dat het soms het gevoel van verbondenheid in relaties ondermijnt. Mijn gsm, mijn facebookaccount, mijn mails, mijn iPad, alles is persoonlijk en individueel terwijl je in een relatie net moet delen. Sharing is caring en mag geen probleem zijn in een relatie gebaseerd op vertrouwen.
8. Alles-in-één
We zijn vandaag ook wel veeleisend op het vlak van relaties. Vroeger trouwde men voor de financiële zekerheid. Een goede, verre hartsvriendin of de buurvrouw was het luisterend oor bij problemen, seks gebeurde ook wel eens buiten het huwelijk. Vandaag gaan we op zoek naar dat alles in één: onze partner staat voor een diepe vriendschap, seks, leuke gesprekken, economische veiligheid en zoveel meer.
9. Economie
Rika Ponnet vindt het opvallend dat we vandaag over relaties spreken in economische termen: “We hebben een partner, we moeten investeren in onze relaties”. Als we dan toch in economische termen spreken kunnen we ook zeggen dat we als partner in een relatie moeten ondernemen. Een echte ondernemer beseft dat het ondernemerschap inhoudt dat je risico’s moet durven nemen. Ook in een relatie is dat zo.
Conclusie deskundigen
Sybille Vanweehaeghe:”Vandaag zijn er veel leerrijke televisieprogramma’s over seks en relaties. Dat is een positieve trend, zo leren we meer over de valkuilen en prioreiten van hedendaagse relaties.”
Rika Ponnet:”Relaties zijn nu niet slechter dan vroeger. We moeten afstappen van het cultuurpessimisme.”
Dirk De Wachter:”Er is vandaag te veel individualisme, we zijn te veel op onszelf geplooid. Vandaag zijn relaties onstabieler dan vroeger, maar ze zijn wel liefdevoller.”