5 hardnekkige mythes over relaties ontkracht

Als je problemen hebt in je relatie word je meestal overstelpt met (verschillend) advies. Soms lijkt het wel alsof iedereen die zelf een relatie heeft, of heeft gehad, hét geheim kent van die eeuwigdurende liefde. Volgens John Gottman zijn er echter heel wat hardnekkige mythes die je relatie zelfs kunnen doden. Wij zetten vijf van die mythes op een rijtje.

Iedereen is wel eens boos of verdrietig. Maar je wilt natuurlijk ruzies vermijden. Hier lees je hoe je best reageert als je partner gefrustreerd is.

1. Ruzie is het signaal van een slechte relatie

Af en toe een stevige ruzie is onvermijdbaar in je relatie. Bovendien zijn die ruzies er voor een reden: je kunt je partner achteraf beter begrijpen. Ruzies ontstaan meestal door miscommunicatie of door verschillen tussen jullie. Maar het is het zeker waard hierover te praten. En wil zeker niet zeggen dat jullie niet voor elkaar gemaakt zijn.

Hier lees je 7 dingen die je zeker moet vermijden tijdens een ruzie met je partner.

2. Elkaar graag zien is genoeg

Liefde is niet altijd voldoende. In de meeste relaties of huwelijken – zeker nadat er een baby geboren is – stoppen partners met romantische gebaren, geweldige seks en plezier als prioriteit te zien. Je hebt eindeloze to-do-lijstjes en voor écht praten is er weinig tijd. Je moet dus zelf moeite doen om ook aan deze kanten van je relatie prioriteit te geven.

Hier ontdek je wat dé doodsteek is voor je relatie volgens psychologen.

3. Praten over emotionele wonden uit het verleden, maakt ze alleen maar erger

Faulkner zei ooit “het verleden is niet dood. Het is zelfs niet het verleden.” Je kunt emotionele wonden uit het verleden genezen. Maar je kunt niet doen alsof ze nooit hebben plaatsgevonden. Het is belangrijk om erover te praten met je partner.

Hier lees je de 3 grootste fouten die koppels maken volgens scheidingsadvocaten.

4. Relaties waarin partners onafhankelijk zijn, zijn beter

Je moet natuurlijk nog je eigen leven en vriendinnen hebben, maar dat je volledig onafhankelijk moet zijn, is een mythe. Rekening houden met elkaar is wat iedere relatie nodig heeft. In goede relaties proberen partners aan elkaars noden tegemoet te komen. Het motto: ‘Heb je pijn, dan stopt de wereld met draaien, en luister ik’.

Ontdek hier de 7 pijnlijke signalen dat je in een foute relatie zit

5. Alle conflicten kunnen opgelost worden

Neen, niet alle conflicten kun je zomaar oplossen. 69% van relatieproblemen zijn terugkerend. Wat je dus wel moet doen? Accepteren dat jullie persoonlijkheden niet exact hetzelfde zijn. Ja, je partner is anders op sommige vlakken, maar dat is niet noodzakelijk erg. Het is wel belangrijk dat jullie erover praten, zodat jullie allebei jullie verschillen accepteren.

Moet je lezen, deze vervelende eigenschap is eigenlijk het teken van een gezonde relatie.

Meer artikels over relaties & seks:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content