De 7 meest genegeerde relatieproblemen volgens therapeuten
Een relatie kent heel wat valkuilen. Volgens relatietherapeuten zijn dit de meest genegeerde problemen waar koppels mee te maken krijgen.
Iedereen kent ze wel, de typische valkuilen binnen een relatie. Van financiële discussies, een andere opvatting over opvoeding van de kinderen tot slechte communicatie. Maar er zijn ook wat problemen die regelmatig genegeerd worden. Dit zijn de 7 meest genegeerde relatieproblemen volgens therapeuten.
1. Te afhankelijk zijn van elkaar
Alles samen doen lijkt misschien romantisch, maar het is niet gezond voor je relatie. “We willen dat een partner een klankbord, een beste maatje, een minnaar en een persoonlijke boekhouder is. Maar dat is niet realistisch”, zegt Kristin Zeising, een psychologe uit San Diego. Ze raadt dan ook aan om een beetje afstand te creëren. “Mensen die alles samen doen kunnen zich best concentreren op dingen doen met hun vrienden en aparte hobby’s of interesses zoeken. Onafhankelijk zijn maakt je relatie veel beter”, klinkt het.
Ontdek hier wat dé doodsteek is voor je relatie
2. Verkeerd inschatten hoe zwaar huishoudelijk werk is
Veel koppels hebben het moeilijk met de privé-werk-balans, en te weinig partners erkennen hoe zwaar huishoudelijk werk is. Dat zegt Susan Pease Gadoua, huwelijksconsulent. “Decennia lang stonden vrouwen er alleen voor in het huishouden omdat de taken niet als mannelijk aanzien werden. En ook veel moderne vrouwen dragen de huishoudelijke last nog te veel alleen”, zegt ze. “Mannen moet dit erkennen, en het is beter voor je relatie om de taken in en rond het huis te verdelen.” Bovendien wees recent onderzoek nog uit dat koppels die de huishoudelijke taken verdelen, meer en betere seks hebben.
Ontdek hier 5 dingen die we kunnen leren van koppels met een bruisend seksleven
3. Het nut van persoonlijke ruimte verkeerd inschatten
In het begin is het misschien erg leuk om iedere minuut samen door te brengen. Maar mensen onderschatten vaak hoe belangrijk het is om een beetje me-time te hebben. “Mensen verliezen zichzelf vaak in hun relatie en vergeten hun onafhankelijkheid te beschermen”, zegt Liz Higgins, een therapeut uit Texas. “Als je verliefd bent, is het geen goed idee hobby’s op te geven of geen me-time of tijd met vrienden meer te nemen. Ze zijn voor jezelf belangrijk en dragen zo bij aan een gezonde relatie“, klinkt het.
Een beetje tijd voor jezelf inplannen? Hier lees je hoe je dat doet in 5 stappen.
4. Niet van jezelf houden
Van je partner houden is belangrijk, maar je moet ook jezelf graag zien. “Negatief zijn over jezelf leidt tot negativiteit in je huwelijk“, zegt Becky Whetstone, een familietherapeut uit Arkansas. “Het leidt tot disfunctioneel gedrag zoals afhankelijkheid of te hard controle willen hebben. Een persoon die zichzelf niet goed genoeg vindt kan geen gezonde relatie aangaan”, vertelt ze. Meer zelfs, volgens haar is het de belangrijkste reden voor scheidingen. Leer dus van jezelf houden.
Kan jouw zelfvertrouwen een boost gebruiken? Lees dan zeker even dit.
5. Geen sorry kunnen zeggen
Tijdens een ruzie kun je in een woeste bui wel eens een gemene uitspraak doen. Volgens Zeising is het belangrijk dat je sorry zegt. “Het is menselijk, dat donkere kantje dat zo nu en dan naar boven komt, en wat ons dingen doet zeggen die we niet menen. Het beste is om ze te onderdrukken en op een rustige manier je gevoelens te uiten”, zegt. Toch uitgevlogen of een gemene opmerking gemaakt? Excuseer jezelf dan achteraf, en negeer het niet gewoon.
Moeite met vergeven? Zo leer je het in 6 stappen.
6. Denken dat je alles over elkaar weet
Wanneer je verliefd wordt, is het vaak het mysterieuze kantje dat je aantrekt. Ook tijdens je relatie is het belangrijk een vleugje mysterie te behouden. Als je denkt dat je partner echt geen geheimen meer voor je heeft, is het moeilijk om nieuwe, leuke kwaliteiten in hem/haar te ontdekken. “Koppels die al lang samen zijn vergeten vaak dat hun partner een hele wereld vol eigen gedachten, gevoelens en ervaringen is”, zegt Higgins. “Het onbekende is aantrekkelijk. Blijf elkaar dus ontdekken en ga er niet van uit dat je alles weet.”
Weet je niet goed hoe? Deze 36 vragen kunnen helpen om (opnieuw) verliefd te worden.
7. Niet goed luisteren
Luisteren naar elkaars gevoelens en gedachten is belangrijk. Ook als je ruzie hebt, aanvaard kritiek. “In plaats van de boodschapper aan te vallen of de boodschap te negeren, is het belangrijk je eigen angsten of fouten onder ogen te zien”, zegt Zeising. “Je partner geeft soms informatie die je liever niet hoort, maar je kunt zelf beslissen hoe je hiermee omgaat”, klinkt het.
Meer over relaties & relatieproblemen:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier