Écht gelukkig: deze 7 dingen vermijd je best volgens de wetenschap

Gelukkig zijn, daarvoor wil ik alles geven, Raymond van het Groenewoud, zong het jaren geleden al. En willen we dat niet allemaal, het ultieme geluk vinden? Er te hard naar streven is geen goed idee. Maar deze 7 dingen vermijd je toch best volgens de wetenschap.

Al eeuwen proberen filosofen het antwoordt te vinden op de vraag: ‘wat maakt ons nu echt gelukkig?’ Maar er is meer wetenschappelijk bewijs voor dingen die ons net niet gelukkig maken. Onder andere vermoeidheid, eenzaamheid en stress zijn belangrijke oorzaken, maar ook deze dingen werken serieus op je gemoed volgens de wetenschap.

1. Facebook

Als je om de paar minuten de updates op Facebook checkt, is het hoog tijd om een digitale detox te doen. Uit onderzoek, uitgevoerd door psycholoog Ethan Kross, blijkt dat er een relatie is tussen de tijd gespendeerd op sociale media en gevoelens van eenzaamheid, isolatie en misnoegdheid. “Facebook mag dan wel voor een vorm van sociale connectie zorgen, het verhoogt niet het welzijn. Integendeel zelfs, het maakt je net eenzamer“, aldus de onderzoeker.

Wil je eindelijk stoppen met jezelf te vergelijken met de perfecte plaatjes van Facebook of Instagram? Lees dan zeker even dit. 

2. Te veel geld

Maakt geld gelukkig? Dé ultieme vraag. Te veel geld niet alleszins, zo blijkt uit onderzoek. Uiteraard is geld belangrijk om er een goede levensstijl op na te houden en om financiële stress te vermijden. Maar te veel verdienen zou écht niet goed zijn. Uit onderzoek blijkt dat zeer rijke mensen vaker depressies hebben. De Wereldgezondheidsorganisatie deed onderzoek bij 89.037 mensen in 18 verschillende landen. Wat bleek: in de landen met hoge inkomens waren er meer depressies dan in de arme landen. Frankrijk was de koploper: 21% van de Franse deelnemers had een depressie. “Hoeveel je ook hebt, je wilt altijd meer en creëert nieuwe verlangens”, zegt psycholoog en onderzoeker Steve Taylor. Probeer dus niet té gefocust te zijn op geld, maar geniet van tijd met familie en vrienden en focus op de kleine successen.

Lees ook deze tips om vanaf nu écht positief in het leven te staan

3. Keuzestress

Kiezen moeten we allemaal, of het nu gaat om kiezen uit 5 verschillende types organische honing in de supermarkt, het type work-out dat je gaat doen of welke job nu écht het best bij je past... Uit een onderzoek gevoerd aan de Universiteit van Stanford blijkt dat te veel keuzes hebben ons ongelukkig maakt. De onderzoekers ontdekten dat vrijheid en keuze minder belangrijk waren of iets anders betekenden bij de werkklasse dan bij hooggeschoolden. De laatste groep kreeg stress van te veel keuzes, werd onzeker en piekerde zich suf of ze al dan niet de juiste keuze hadden gemaakt. Té veel opties maken je dus niet gelukkig.

Hier lees je hoe je voor eens en altijd kunt stoppen met piekeren

4. Ongezond eten

Onnoemelijk veel studies hebben een verband ontdekt tussen ongezond eten en depressies. Zo is er een studie van 2012 waaruit blijkt dat mensen die regelmatig fastfood eten (hamburgers, hotdogs, donuts en pizza), 51% meer kans hebben om een depressie te ontwikkelen. Gezond eten is dus écht belangrijk.

Ontdek hier bij welk gezond ontbijt Kate Middleton zweert

5. Het einde van je favoriete tv-serie

Kijk jij ook nog altijd uit naar een nieuw seizoen van ‘Sex and the City’ of ‘Friends’? En ben je een beetje droevig dat er nooit nog een nieuwe aflevering van Downton Abbey komt? Niet zo vreemd, want het einde van een serie kan je ongelukkig maken. Onderzoeker Emily Moyer-Guse ontdekte dat mensen een soort van schijnrelatie opbouwen met de karakters in hun favoriete tv-serie. “Na de laatste aflevering moeten ze afscheid nemen en ervaren ze stress”, klinkt het. Toen in 2011 Harry Potter eindigde, zeiden een aantal fans dat ze zich ongelukkig voelden.

Iets om naar uit te kijken: ontdek hier van welke serie er nu ook een film komt

6. Slechte relaties met je broers of zussen

Iedereen die is opgegroeid met broers of zussen herinnert zich ongetwijfeld de ruzies, pesterijen en mogelijks vechtpartijen. Maar we weten allemaal dat ze meestal op de lange termijn voor weinig problemen tussen broers en zussen zorgen. Toch is het niet helemaal onschuldig: uit onderzoek van 2007 blijkt dat mensen die slechte relaties hadden met hun broers en zussen in hun kindertijd, meer kans hebben op depressies als ze volwassen zijn. Een goede band met je broers en zussen is dus echt belangrijk.

Lees ook de straffe getuigenis van Annemie, haar man begon een relatie met haar zus

7. Beslissingen over-analyseren

Volgens Dr. Joyce Ehrlinger, onderzoekers aan de Florida State University zijn er twee soorten beslissingnemers: aan de ene kant heb je diegenen die geobsedeerd zijn door beslissingen (hoe klein of groot ook) en ze over-analyseren, en diegenen die gemakkelijk beslissingen nemen en zich er vervolgens bij neerleggen. Volgens onderzoekers heeft de eerste groep meer stress en zijn ze sneller depressief. Helaas kun je nooit zeker zijn of je de juiste beslissing hebt genomen, je kunt je er dus maar beter bij neerleggen en het niet proberen te over-analyseren.

Meer artikels over geluk & welzijn:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content