Waarom hoogsensitief zijn vooral veel voordelen heeft

Zo’n 20% van de bevolking is hoogsensitief. Ze zijn gevoeliger voor prikkels, voelen meer indrukken en zijn daarom ook sneller moe. Een van hen is journalist en cartoonist Fleur van Groningen. In haar boek ‘Leven zonder filter’ vertelt ze openhartig over haar leven met hoogsensitiviteit (HSP). Ze heeft het over ups & downs, want vergis je niet. Hoogsensitiviteit heeft ook heel wat voordelen.

“Tijdens mijn kindertijd merkte ik al dat ik anders was dan anderen. Ik was het introverte kind dat ergens alleen zat te tekenen of lezen in een hoekje. Ik werd gepest,  had het gevoel dat ik er niet bij hoorde en schaamde me. Bovendien had ik een erg moeilijke jeugd en werd ik seksueel misbruikt. Toen ik 16 jaar was kreeg ik een depressie. Zeven jaar lang voelde ik me ongelukkig, vond ik mijn plekje niet op de wereld en had ik zelfs suïcidale gevoelens. Na jarenlange therapie werd ik op mijn 24ste genezen verklaard. Toen ik een boek las van Elaine N. Aron (een Amerikaanse psychologe die de term in 1996 voor het eerst introduceerde) wist ik het meteen: ik ben hoogsensitief.”

“Heel simpel uitgelegd komt het door onze filter. Mensen hebben een filter waarmee ze de belangrijke en minder belangrijke prikkels van elkaar onderscheiden. Mensen die hoogsensitief zijn hebben veel minder of zelfs geen filter, waardoor er veel meer prikkels, informatie en zintuiglijke indrukken binnenkomen. Daarom moeten we regelmatig tijd inbouwen om die overvloed aan informatie te verwerken en niet overprikkeld te raken.”

“mijn vriend begrijpt het en vindt het zelfs wel handig, zo’n meisje met een zelfgemaakte handleiding.”

“Het was een opluchting te beseffen dat ik niet alleen ben, maar hoogsensitieve personen worden vaak flauw gevonden. Bovendien houd ik niet van labels. Toch kon ik het accepteren. Ik volgde een opleiding tot life coach, ging in therapie, werkte aan mijn zelfvertrouwen en schreef uiteindelijk mijn eigen handleiding. Ik voel ondertussen aan wanneer het tijd is om een rustpauze te nemen en kan soms niet mee naar drukke festivals. Maar mijn vriend begrijpt het en vindt het zelfs wel handig, zo’n meisje met een zelfgemaakte handleiding.”

“Ik kan diep ontroerd raken door muziek, een film of andere kleine dingen. Dat ik die schoonheid zo intens binnenlaat, heb ik te danken aan mijn hoogsensitiviteit.”

Veel voordelen

Die prikkels maken dat Fleur en andere hoogsensitieve mensen zich sneller moe en overprikkeld voelen. “Gelukkig zie ik vooral heel veel voordelen in HSP. Ik heb een heel sterke intuïtie. Ik weet wanneer ik mensen kan vertrouwen. En ik ben zeer empathisch. Ik voel echt mee met mensen, en dat vind ik een waardevolle eigenschap: deze harde tijd waarin wij leven smeekt om vriendelijkheid. Die empathie komt trouwens ook goed van pas in mijn job, als journalist moet ik vaak interviewen. En dat ik mij kan inleven in de verhalen van de mensen tegenover mij helpt natuurlijk. Daarnaast zijn wij perfectionistisch en hebben we oog voor detail. Handig als je schrijft en tekent voor de kost, maar ook heel waardevol in andere jobs. Wat ik het allermooiste vind aan HSP? Ik kan mij intens gelukkig voelen en laaiend enthousiast zijn over kleine dingen. Zowel verdriet als geluk ervaar ik op een intense manier. Ik kan diep ontroerd raken door muziek, een film of andere kleine dingen. Dat ik die schoonheid zo intens binnenlaat, heb ik te danken aan mijn hoogsensitiviteit.

Meer weten over Fleurs leven en hoogsensitiviteit? In haar boek ‘Leven zonder filter’ vertelt ze haar verhaal, maar geeft ze ook tal van tips om aan zelfvertrouwen te winnen en aan je eigen handleiding te werken.

 

 

Meer over psychologie:

Zelf misschien hoogsensitief? Op de website van HSP Vlaanderen vind je een test en kun je contact opnemen met psychologen en/of sociaal werkers. 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content