Parfum etiquette: zo draag je parfum volgens de regels

Lise Milbou
Lise Milbou Lifestylejournalist

Een vraag die ik regelmatig krijg is hoe je parfum gebruikt. Wel, dat hangt af van wat je wilt communiceren en waarom je parfum gebruikt. Zie je het als een onzichtbaar accessoire dat helpt om een bepaald imago uit te stralen? En dat dus liefst door zoveel mogelijk mensen moet opgemerkt worden? Of draag je parfum om jezelf te plezieren? Wat ook je stijl is, gebruik deze etiquette als leidraad. (Sofie Albrecht)

Wil je jouw parfum wat langer laten ruiken? Dankzij deze 3 tips van geurt hij heel de dag.

Met lichte hand

Mensen die vinden dat iedereen mag meegenieten zullen royaal verstuiven: op hun huid voor een intens effect, op hun kleding en haren omdat ze geur langer vasthouden. Ik heb ooit een baas gehad die zoveel parfum gebruikte dat ik aan de receptie (enkele verdiepingen lager) al rook of hij er al was of niet. Gelukkig had hij een goede smaak, maar ik mag er niet aan denken als dat niet het geval was geweest.

Culinaire aroma’s verdragen weinig concurrentie

Persoonlijk ben ik voor een meer intimistische manier van parfumeren. Wanneer ik vertel dat ik mijn buik parfumeer lokt dat meestal wat lacherige reacties uit. Door de warmte stijgt de geur omhoog, recht in mijn eigen neus. En heb ik er zelf plezier van zonder anderen te storen (met mijn soms eigenzinnige keuzes). Enkel de mensen die heel dicht bij me komen zullen het ruiken. Het is niet ok als je parfum je komst aankondigt of blijft nazinderen terwijl jij al weg bent.

Pas je geuren aan aan de situatie

Net zoals je niet in jeans naar een chique feest gaat of in avondjurk naar kantoor, zo bestaan er ook ongeschreven regels voor parfumgebruik. Formelere omgevingen zoals je werk of plaatsen waar veel mensen zijn vragen om discrete, subtiele geuren*. Of zelfs geen geur. Zoals een ziekenhuis bijvoorbeeld. Jij mag dan wel dol zijn op je parfum, maar als mensen er van gaan niezen, hoofdpijn krijgen of misselijk worden dan schiet je je doel voorbij. Je wilt mensen aantrekken, niet afstoten. Ook voor restaurants en etentjes volgt de etiquette het ‘less is more’ principe. Culinaire aroma’s verdragen immers weinig concurrentie. Vermijd parfumbommen met andere woorden. En als je dan toch een sensueler parfum kiest, parfumeer je dan subtiel. Door bijvoorbeeld de badlijn van je favoriete parfum te gebruiken.

In de zomer draag je best frissere geuren dan in de winter. Parfum verdampt immers sneller bij hogere temperaturen, waardoor eenzelfde geur in de zomer veel intenser ruikt dan in de winter.

*In mijn boek Parfumwijzer vind je een lijstje ‘kantoorgeuren’.

Don’t

Fris of zwoeler, een absoluut taboe volgens de etiquette is om parfum aan te brengen in het openbaar. Al helemaal niet in kleinere ruimtes zoals bijvoorbeeld een treincoupé. Zelf raak je snel gewend aan een geur, waardoor je hem minder bewust ruikt. Maar dat wilt niet zeggen dat anderen dat ook doen. Altijd even checken dus of een ander het nog ruikt voor je beslist om bij te spuiten.

 

Meer over parfums

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content