3 x nazomerse hapjes

De dagen worden korter, de avonden frisser. Maar we kunnen zeker nog enkele weken heerlijk nazomeren! Jawel, daar maken wij een werkwoord van. Nodig je vrienden uit voor een gezellige babbel en geniet samen van een glaasje wijn en verfijnde hapjes. Wij geven alvast inspiratie om je vrienden én jezelf te verrassen. 

1. Rillette van konijn

Nazomerse hapjes

voor 4 personen:

  • 4 konijnenschouders
  • 100 g ganzenvet
  • 25 cl droge witte wijn
  • 1 ui, fijngesneden
  • 1 wortel, in stukken gesneden
  • 1 takje tijm
  • 1 blaadje laurier
  • peper en zout
  • kleurige peperkorrels

Bak de schouders rondom aan in een beetje ganzenvet, kruid met peper en zout en voeg ui, wortel, tijm en laurier toe. Blus met witte wijn, giet er zo veel water op dat het konijn onderstaat en laat ca. 2 uur zachtjes sudderen.

Neem de schouders uit de pot, kook het kookvocht in en zeef het.

Haal het vlees van het bot, doe het in een pan en voeg het ingekookte vocht toe samen met het ganzenvet. Laat dit ca. 2 uur konfijten op een zacht vuurtje.

Haal de pan van het vuur en kruid alles met peper en zout. Giet het mengsel over in een pot, laat afkoelen, strooi er wat peperkorrels en tijm op en bewaar dit in de koelkast tot je het serveert.

2. Bagna cauda met seizoengroenten

Voor 4 personen: 

  • 500 ml room
  • 6 teentjes knoflook
  • 20 g boter
  • 10 ansjovisfilets, uitgelekt  
  • 35 g vers broodkruim
  • geblancheerde minigroenten zoals gele en rode bietjes, worteltjes
  • radijsjes
  • olijfolie
  • zwarte peper 

Doe de room in een pannetje met de gepelde teentjes knoflook en breng alles op een matig vuur aan de kook. Laat de room in 15 à 20 min. tot de helft inkoken en laat hem dan iets afkoelen.

Smelt intussen de boter in een andere pan op een zacht vuurtje. Voeg de ansjovis toe en laat die 1 à 2 min. smelten.

Doe de room met de knoflook, de ansjovisboter en het broodkruim in een blender en pureer alles.

Giet de warme bagna cauda in een kommetje en besprenkel met olijfolie.

Bestrooi met versgemalen zwarte peper en dien de saus op met de groenten.

3. Koud soepje van perzik

Voor 4 personen:

  • 5 perziken
  • 1/3 komkommer
  • ¼ gele paprika
  • 4 abrikozen
  • 2 eetlepels honing
  • 50 ml witte balsamicoazijn
  • basilicum 

Schil de perziken en abrikozen en verwijder de pitten. Schil ook de komkommer en de paprika.

Mix alle ingrediënten (behalve de basilicum) tot een gladde soep. Voeg eventueel wat ijsblokjes toe en garneer met basilicum. 

 

Nog meer kookinspiratie voor een avondje met vrienden? 

Partner Content

Gesponsorde content