De 5 ultieme tips voor perfecte pannenkoeken
"Ik hou niet zo van pannenkoeken", said no one ever. Met deze 5 ultieme tips worden jouw pannenkoeken nóg lekkerder!
Hieronder gaan we aan de slag. Of in dit geval: aan het beslag!
Basisrecept voor 12 pannenkoeken:
- 250 g zelfrijzende bloem
- 500 ml melk
- 3 eieren
- 1 zakje vanillesuiker
- boter of olie om te bakken
Zeef de bloem met de vanillesuiker. Maak in het midden een kuiltje en breek daarin de eieren. Roer alles door elkaar met een garde en schenk er de helft van de melk bij. Roer tot een glad mengsel zonder klontertjes. Klop dan de rest van de melk door het beslag zodat het lichter wordt. Bak vervolgens de pannenkoeken in een grote koekenpan, in hete boter of olie.
5 tips voor gegarandeerd succes
Tip 1: Laat het beslag rusten
Laat het beslag nadat het gemengd is minstens een uurtje rusten in de koelkast. Resultaat: een gladdere pannenkoek met een betere structuur.
Tip 2: de juiste pannenkoekenpan
Pannenkoeken bak je best in een pannenkoekenpan van gietijzer. Dit soort pan was je best niet af, maar droogvegen met huishoudpapier is wel aangeraden. Heb je niet zo een pannenkoekenpan in huis, dan is een pan met antiaanbaklaag ook een goede optie.
Tip 3: perfect gebakken
Laat de pan goed heet worden en vet ze in voor je er je beslag in schept. Dan is het even zoeken naar de juiste temperatuur om je pannenkoeken te bakken. Laat het beslag stollen: als het bovenaan niet meer vloeibaar is en de randjes bruin beginnen te kleuren, mag je de pannenkoek omdraaien. Bak nog even verder aan deze kant tot hij bruin is. Stapel de pannenkoeken op een bord en dek af met een tweede bord of met aluminiumfolie, zodat ze langer warm blijven.
Tip 4: zo bakken ze niet aan
Als je pannenkoeken snel aanbakken, draai je best eerst het vuur wat lager. Roer daarna even een scheut olie of gesmolten boter door je kom met beslag.
Tip 5: zo maak je ze luchtig
Vervang wat van de melk in het beslag door bier of spuitwater: dat maakt de pannenkoeken lekker luchtig.