Heerlijke recepten met platte kaas

Platte kaas is gezond en heel lekker. Je kunt de kaas in allerlei gerechten verwerken. Campina toont met onderstaande recepten hoe eenvoudig je platte kaas kan toevoegen aan een heerlijke maaltijd. Zeker het proberen waard!

Cheesecakes met platte kaas

cheesecake met platte kaas

  • 425 gr platte kaas
  • 30 gr room
  • 20 gr bloem
  • 2 eieren
  • 1 eidooier
  • 100 gr suiker
  • 1 vanillestok (uitgehaald) 

Doe alle ingrediënten in een maatbeker en mix tot een gladde massa. Doe het beslag in een siliconenmat (kan ook in een siliconen ijsblokjesvorm). Stoom vervolgens 6 minuten op 85°C. Vries vervolgens in. Nu is het tijd om het zanddeeg te maken.

Voor het zanddeeg: 

  • 125 gr boter
  • 125 gr suiker
  • 1 ei
  • 250 g bloem
  • Snuifje zout 

Alle ingrediënten mengen in een keukenrobot. Uitrollen tot 2 mm dikte. Daarna uitsteken met een ring. Bak af op een plaat: 10 min op 180°C. Laat de zandkoekjes afkoelen en haal dan de bevroren cheesecakes uit het vormpje. Plaats ze dan zorgvuldig op het zandkoekje. 

Zalmtartaar met platte kaas 

Zalmtartaar met platte kaas


Voor 4 personen:

  • 300 g zalm, in blokjes
  • 1 bundel radijsjes, in fijne blokjes
  • 1/2 komkommer, zonder zaadjes, in blokjes
  • 1 appel, in blokjes
  • 1 avocado, in blokjes
  • dille, fijngehakt
  • platte peterselie, fijngehakt
  • olijfolie
  • peper en grof zout
  • 1 potje platte kaas
  • sap + zeste van 1 citroen/limoen 

Snij de komkommer, radijsjes, appel en avocado in blokjes. Doe in een mengschaal samen met de blokjes zalm, platte peterselie en dille. Werk af met zeste en sap van een limoen/citroen en olijfolie. Kruid met peper, grof zout. Doe in een mengschaaltje de platte kaas, de zeste en het sap van limoen/citroen, peper en grof zout. Om te serveren gebruik ik metalen ringen en doe ik in elke ring wat schepjes van de zalmtartaar. Werk af met een toefje van de platte kaas.  

Platte kaas met rode vruchten (gluten- en suikervrij)

Een heerlijk schuldvrij receptje, zonder gluten én zonder suiker.

Platte kaas taart


Voor 1 taart:

  • 75 gram fijngemalen kokos
  • 125 gram cashews
  • 175 g dadels (ontpit)
  • 1/4 theelepel zout
  • 400 gram (diepvries) rode vruchten
  • 4 eetlepels chia
  • 3 eetlepels honing
  • 350 gram volle platte kaas

Doe de kokos, cashewnoten, dadels en het zout in een blender en mix tot het een kleverige massa wordt. Duw het deeg in een kleine taartvorm. Druk het aan en zet in de koelkast. Doe de rode vruchten in een pannetje en zet op een warm vuurtje. Plet ze met een vork tot een gladde massa. Haal van het vuur en doe er de chiazaden en de honing bij. Doe in een kom en laat even afkoelen. Meng er vervolgens de platte kaas onder. Giet de bosvruchtenmassa op de bodem van de taart. Steek ze een uurtje in de vriezer. Serveer met verse aardbeien en kokosrasp.

Langoustine met wilde spinazie en platte kaas

Langoustine, spinazie en platte kaas


Voor 4 personen:

  • 250 gr volle platte kaas
  • 4 grote langoustines (maat 6/9)
  • 1 bussel wilde spinazie ( 3 stengels pp)
  • 250 gr verse erwten
  • 1 sjalot, fijn gesneden
  • 1 rode chili ontpitten en fijnsnijden
  • 1 stengel citroengras fijnsnijden
  • 1 theelepel gekonfijte citroen
  • 10 gr knolletje gember fijnraspen
  • peper en zout
  • 1 teentje knoflook
  • Olijfolie
  • Koolzaadolie
  • casha (gebakken boekweit)
  • verse dille of postelein (naar seizoen)

De volle verse kaas opwerken met geraspte gember, de rode chili, het citroengras, de gekonfijte citroen, peper en zout naar smaak. De verse erwtjes kort blancheren en dubbel doppen. Langoustine (maat 6/9), kort branden of licht aanbakken. Wilde spinazie (met stengels) kort aanzetten in warme olie met geplet teentje knoflook. Nadien aanstoven met sjalotje in olie en boter. 


Dresseren van het bord:

Veeg van de verse kaas emulsie, lauw gebrande langoustine hierop schikken, daarover de verse spinazie, lepeltje erwtjes. Het gerecht afwerken met gebakken boekweit, koolzaadolie en verse dille/ postelein (naar seizoen). 

Een eigen recept samenstellen kan een leuke uitdaging zijn. Met het nieuwe project van Campina kan je met behulp van emojicooking je eigen platte-kaas-recept maken. Bekijk zeker eens de website om de resultaten te bekijken

Zin gekregen om nog meer lekkere recepten te maken? Bekijk dan zeker deze lekkere, lichte recepten à la Pascale Naessens


Lees ook:

Dit is het beste Vlaamse groenterestaurant in 2016

Pink cocktail hour: 2 verfrissende recepten

Partner Content

Gesponsorde content