Ben jij ook zo zot op Antwerpen? Wij ook. Daarom zijn we altijd op zoek naar de leukste plekjes en beste adresjes. Inspiratie nodig? In ‘Stadskookboek Antwerpen’ nemen food- en reisjournalisten Marlies Beckers en Marie Monsieur je mee in hun geboorte- en lievelingsstad. Speciaal voor jullie delen ze al enkele van hun gouden tips. Vandaag verklappen ze het recept van de steak tartaar van Bar(t)-à-vin. 

 

Steak Tartaar Van Bar(t)-à-Vin

Bart Adriaenssens: “Let er voor dit tamelijk eenvoudige gerecht op dat alles van topkwaliteit is: het vlees, de kruiden en ook de olijfolie. Wij gebruiken olijfolie uit Sicilië.”

Hoofdgerecht, 2 personen

Bereidingstijd: 15 minuten + enkele dagen trekken

Ingrediënten:

  • 2 takjes tijm
  • 200 ml Italiaanse olijfolie (eerste persing) van topkwaliteit
  • 20 basilicumblaadjes
  • 360 gram rundvlees, versgemalen (niet te fijn, zie tip)
  • een mespunt fleur de sel
  • een mespunt pimentón de la vera picante (pikant gerookt paprikapoeder, oa te koop bij de delicatessenwinkel)
  • tabasco, naar smaak

Benodigdheden:

  • schoon flesje
  • bakring (10 cm diameter)

Recept

  • Stop de takjes tijm in een flesje met de olijfolie en laat deze op kamertemperatuur enkele dagen trekken. Wat je niet gebruikt, kun je bewaren, de olie is ook lekker over salades.
  • Snijd de basilicumblaadjes fijn en meng ze in een kom met 6 eetlepels van de tijmolie. Meng er het vlees, een mespunt fleur de sel, paprikapoeder en tabasco naar smaak door. Proef en voeg eventueel nog extra zout, paprikapoeder en tabasco toe.
  • Zet een bakring op een bord en duw het tartaarmengsel erin. Verwijder de bakring en maak nog zo’n tartaar op een tweede bord. Serveer met een frisse salade en gebakken aardappeltjes met verse kruiden.

Gebakken steak tartaar

Naast de klassieke rauwe steak tartaar staat er bij Bar(t)-à-Vin ook een gebakken versie op de kaart (gebakken vanbuiten, rauw vanbinnen). Bak de tartaar in een hete pan met antiaanbaklaag en met een heel klein beetje olijfolie 15 seconden per kant. Serveer zoals hierboven beschreven.

Wijntip

Drink er een sappige rode wijn zoals beaujolais of een lekkere cabernet franc uit de Loire bij.

Tip

Je kunt het vlees ook zelf fijnsnijden. Snijd het vlees met een groot scherp mes in flinterdunne plakjes, daarna in fijne reepjes en vervolgens in kleine stukjes.

Of ga gewoon proeven bij Bar(t)-à-Vin

Lange Slachterijstraat 3-5, 2060 Antwerpen

Meer hotspots ontdekken in Antwerpen? In ‘Stadskookboek Antwerpen’ vind je de leukste adresjes en heerlijke recepten om zelf te proberen.

 

 

 

Meer recepten om te proberen:

Marie Monsieur

Marie Monsieur is reisjournalist en schrijft over must-visit plekken in binnen- en buitenland voor magazines als Flair, Feeling, VAB-Magazine en Pasar. Daarnaast is ze auteur van time to momo Antwerpen. Samen met Marlies Beckers schreef ze Stadskookboek Antwerpen. Marlies, restaurantrecensent en culinair journalist voor Goesting magazine, Libelle Lekker en Libelle. Marlies werkt mee achter de schermen van Antwerpen Proeft en gidst culinaire wandelingen door de stad.

DELEN