Slurpen, boeren en met je handen eten: de tafelregels over de wereld heen

In België eet je best met mes en vork, laat je geen boeren aan tafel en smak je niet. Maar iedere cultuur is anders. Sla dit jaar geen mal figuur op reis, maar lees eerst even deze beleefdheidsregels.

Ga jij op reis met het vliegtuig? Hier ontdek je waarom je altijd eerst even onder je stoel moet kijken voor je opstijgt.

1. Thailand

In Thailand let je beter op hoe je je vork gebruikt. Het is namelijk onbeleefd om met je vork het eten naar je mond te brengen. Je gebruikt je vork om het eten op je lepel te leggen die je vervolgens naar je mond brengt. Klinkt misschien omslachtig, maar valt reuzegoed mee als je het probeert.

2. Japan

Zelf kun je er misschien niet goed tegen als mensen slurpen. En in België en veel andere westerse landen is zelfs ronduit onbeleefd. Maar in Japan slurpt iedereen tijdens het eten. Het zou de smaak van je eten verbeteren en je zou sneller kunnen eten als het nog heel warm is. In Japan mag je dus gerust eens laten gaan.

3. Midden-Oosten en India

In sommige delen van het Midden-Oosten doe je veel met je handen. Wel belangrijk dat je het met de juiste handen doet. Zo houd je je rechterhand schoon, die gebruik je voor het oppakken van eten en andere ‘schone’ dingen. Bij het gebruik van je linkerhand krijg je waarschijnlijk rare blikken, want die wordt gebruikt voor het toiletbezoek. Belangrijk om aan te denken als je linkshandig bent dus. Maar ook voor drankjes gelden er regels. Zo kan je leeg kopje voor misverstanden zorgen. De bedoeïenen zijn Arabische woestijnbewoners die graag koffie drinken. Maar wil je hartkloppingen door een overdosis koffie vermijden, dan kun je maar best niet gewoon je leeg glaasje teruggeven. In het Midden-Oosten is het namelijk de gewoonte om je kopje te schudden als je het teruggeeft. Zo weet de gastheer dat je genoeg koffie hebt gehad. Doe je dit niet, dan blijft hij telkens bijschenken.

4. Zuid-Korea

In Zuid-Korea gaat eten er anders aan toe dan bij ons. Je mag niet zomaar beginnen te eten. In Zuid-Korea wacht iedereen tot de oudste persoon aan tafel is begonnen met eten. Pas daarna mag de rest van het gezelschap beginnen. Stort je er dus niet zomaar op als je je eten krijgt, maar wacht geduldig.

5. Italië

In Italië eet je regelmatig pasta, en daar hoort kaas bij. Al kun je maar beter nooit in een restaurant vragen om kaas over je pasta met zeevruchten te strooien. Want de combinatie vis en kaas is in Italië absoluut not done.

6. Canada

In Canada vind je heel wat verschillende culturen terug, dat zie je ook aan de variatie aan eetgewoonten. Zo is het in sommige culturen bijvoorbeeld normaal om een scheet te laten als blijk van waardering. Let op: dit geldt zeker niet overal, op sommige plaatsen vinden ze het gewoon ronduit walgelijk als je een scheet laat in het bijzijn van andere mensen. Kan gênant zijn.

7. China

Dat ze in China met stokjes eten, weet je natuurlijk al. Maar er zijn een aantal richtlijnen aan verbonden. Zo mag je ze bijvoorbeeld niet rechtop in je rijstkom zetten. Dat lijkt namelijk op een ceremoniële maaltijd waarbij offers aan de doden worden gebracht, die link leg je natuurlijk liever niet tijdens een gezellig etentje. Ook zwaaien naar andere mensen, de stokjes zo leggen dat ze naar iemand wijzen of spelen met je stokjes doe je ook best niet. Je eet ook best je bord niet volledig leeg, want dan denken ze dat je niet genoeg hebt, laat dus altijd een klein beetje liggen.

Meer tips over reizen:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content