Binnenkijken: out of the box

Een blauwe kijk- en doorkijkdoos, een knalgeel bureau en zwarte wanden met verborgen deuren in een grote witte ruimte... Martine en Dany’s wens om hun chalet anders dan anders te verbouwen, kwam méér dan uit. 

“Het lot heeft ons naar hier geleid”, begint Martine. Hier, dat is een afgelegen perceel met vijver aan een doodlopend pad. Het terrein is volledig aan het zicht onttrokken, en de verrassing is dan ook groot als je in deze landelijke omgeving opeens voor een strakke houten kubus staat. “We woonden vlakbij, in een pand waaraan we de afgelopen twintig jaar hebben verbouwd. Maar we waren op het punt gekomen dat er niets meer te veranderen viel. Ik ben grafisch ontwerpster en kunstenares, Dany is werfleider, en we zijn allebei gepassioneerd door kunst, design en architectuur. Vernieuwen en verfraaien zit ons in het bloed. En dus begonnen we uit te kijken naar een nieuwe uitdaging. Die vonden we in deze oude chalet. Ze had precies de meerwaarde die we zochten om dit avontuur aan te gaan.” Twee jaar later verhuisde het koppel met hun dochters Kelly, Charlotte en Bente van een klassieke driegevelwoning naar deze minimalistische kubus, die met zijn vele doorzichten op lijkt te gaan in de natuur.

Carte blanche voor de architect

De voorschriften van de gemeente voor de verbouwing waren duidelijk: de chalet mocht één bouwlaag krijgen, meer niet. Martine: “In deze fase van ons leven, met twee van onze drie dochters op kot, is dat voldoende. Bovendien hou ik van strak en compact.” Martine en Dany trokken met hun plakboek vol ideeën naar architect Luc Binst, van wiens atypische realisaties ze altijd al fan waren. “Binst denkt out of the box en dat was precies wat we wilden.” De architect keek het plakboek zelfs niet in, maar begon in plaats daarvan tijdens een lang gesprek naar de wensen van het koppel te peilen. Dat waren onder andere vier slaapkamers. Verder wilde Martine haar kunstatelier in huis en niet op een andere locatie, zoals vroeger: veel gezelliger en energiezuiniger. Voor de rest kreeg de architect carte blanche. Het resultaat is een eigentijdse designchalet, waar leven, werken en slapen naadloos in elkaar overvloeien.

Slaap- en badkamerschil

Wie de kubus binnenstapt, ziet enkel de centrale leefruimte met keukenblok en achteraan de atelierruimte met uitzicht op de tuin en de vijver. In tegenstelling tot bij de klassieke woningindeling bevinden de slaapkamers en de badkamer zich hier in de hoeken van het huis, waar ze als een natuurlijke isolatieschil fungeren. De ruimte die traditioneel verloren gaat aan een nachthal of trappenhal, komt hier vrij voor meer leefruimte. Dat is het ingenieuze van dit ontwerp: de leefruimte werd centraal geplaatst en de secundaire functies liggen er als een passieve bolster omheen. De slaapkamerdeuren zitten geïntegreerd in de wanden, waardoor ze ‘onzichtbaar’ zijn en ze de eigentijdse loftlook niet verstoren. De badkamer is vrij compact, maar praktisch. Martine: “Op een dag zullen we hier nog maar met z’n tweeën wonen, dus een enorme badkamer hebben we niet nodig.” Ook in deze ruimte werd veel zorg aan de details besteed: in het bad kun je rug aan rug zitten en door de koepel in het plafond samen naar de sterren kijken.

Kleurdozen en lichtstraten

In de grote leefruimte zijn de diverse functies op verschillende manieren afgebakend. Subtiel met een grijze PU-vloer voor het atelier van Martine, terwijl de rest van de vloer in de centrale leefruimte wit is. Of met een sterk statement in de boxen, die felle kleuren kregen: blauw voor de tv-hoek, waar het ’s avonds met een schemerlamp knus zitten is, en geel voor de bibliotheek, waar de zon ’s morgens een zachte gloed verspreidt. Ook de lichtstraten en gordijnen dienen vooral om de loftruimte visueel op te delen. En voor het echte vakantiegevoel, in volle zomer, kunnen Martine en Dany de grote raampartijen van de twee kleurboxen volledig in de muur schuiven en zo goed als buiten leven. In deze hedendaagse kubus beleef je alles en vooral de seizoenen heel intens.

www.crepainbinst.be, www.martinejansen.be

Meer over wonen?

Door: Karin De Ridder
Foto’s: Luc Romyns

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content