Home Lifestyle Cultuur 10 ero-klassiekers die beter zijn dan 50 shades of grey

10 ero-klassiekers die beter zijn dan 50 shades of grey

10 ero-klassiekers die beter zijn dan 50 shades of grey

Onze boekenspecialiste Johanna Spaey selecteerde 10 ero-klassiekers die Vijftig Tinten Grijs & co. tot slappe billenkoek herleiden. Vroeger was het beter én heter! 

1. Het Ritsloze nummer, Erica Jong (1973)

Feministische klassieker uit de jaren 70 waarin een getrouwde vrouw besluit al haar seksuele fantasieën uit te leven met haar minnaar (en van een 'ritsloos nummer' droomt).

2. Het verhaal van O, Pauline Réage (1954)

Vrouw laat zich reduceren tot seksslavin die op commando de vrienden van haar minnaar bevredigt.

3. Lady Chatterley's Lover, D.H. Lawrence (1928)

Aristocratische vrouw zoekt troost in de armen van een jachtopziener, nadat haar man impotent uit de oorlog is teruggekeerd. Schandaalboek met filosofisch onderbouwde seksscènes.

4. Chocolat, Joanne Harris (1999)

Niet het stoutste boek in deze rij, wel een van de suggesstiefste. Samen met Rode Rozen en Tortilla's van Laura Esquivel (1989) een klassieker uit het eroculinaire genre.

5. Diepe Gronden – erotische fantasieën van vrouwen, Nancy Friday (1973)

Friday onthulde als eerste de seksuele fantasieën van vrouwen (en later ook van mannen): verkrachting, incest, onderwerping, bestialiteiten, … De vrouwelijke verbeelding gaat ver en diep.

6. Venusdelta, Anaïs Nin (1977)

Nin schreef deze kortverhalen op vraag van een erotica-verzamelaar en gaat geen enkel taboe uit de weg. Dit is literaire porno.

7. Lolita, Vladimir Nobokov (1955)

Een boekenwurm valt voor een 12-jarig meisje in een lyrisch, obessioneel verhaal waarin lust, macht en paranoia met elkaar botsen. Een ero-klassieker, ondanks het parfum van pedofilie en incest.

8. Het seksuele leven van Catherine M., Catherine Millet (2001)

Deze seksuele memoires sloegen in als een bom. De Parijse intellectuele Millet schrijft schaamteloos over haar avonturen met honderden mannen op parkings, in parenclubs, treinstations, bossen… Een sterk feministisch manifest over lust en bevrijding.

9. De kreeftskeerkring, Henry Miller (1934)

Een jonge Amerikaanse schrijver vertelt in een ononderbroken woordenstroom over zijn leven in Parijs en zijn seksuele ontmoetingen; een literaire klassieker met erg, euh, grafische scènes.

10. De liederlijke avonturen van jonge Don Juan, Guillaume Apollinaire (1911)

Naast gedichten schreef Apollinaire ook erotische romans. In dit werk rellebolt het jonge hoofdpersonage met iedereen, tot zijn tante toe. Heerlijk speels en schunnig.