Home Lifestyle Cultuur 10 x boeken, 10 x uiteenlopende stijlen

10 x boeken, 10 x uiteenlopende stijlen

10 x boeken, 10 x uiteenlopende stijlen

Zomervakantie betekent reizen en soms wel eens een beetje uitrusten. Niets leuker en ontspannender dan jezelf helemaal te verliezen in een boek. Feel.it stelt je 10 verschillende boeken voor in 10 uiteenlopende stijlen: van de cultroman tot het lifestyleboek en de bibliografie.

1. Dé cultroman: Tijdsmeters

Holly loopt in 1984 van huis weg. Onderweg vraagt een oude vrouw haar om 'asiel', maar pas later blijkt wat ze daar echt mee bedoelt. Tijdmeters volgt het leven van Holly tot op haar oude dag terwijl ze door tijdtunnels loopt die ze nooit eerder heeft gezien, stemmen hoort, op zoek gaat naar haar verdwenen broertje en goed en kwaad een bovennatuurlijk gevecht houden. Vervreemding alom, maar er is ook gemis én liefde. Tijdmeters legt beslag op je hoofd en verbeelding, het is metafysisch, buitenaards, grappig én, jawel, toch herkenbaar.

Tijdmeters, David Mitchell, Uitgeverij Nieuw Amsterdam
Koop de roman via deze link

2. De familieroman: De Blauwe Draad

Red en Abby leiden een gezapig leven tot op een dag hun jongste zoon met zijn gezin opnieuw bij hen intrekt. Drie generaties onder één dak, dat betekent een kluwen van oude gewoontes, nieuwe patronen, gevaarlijke geheimen en vragen die je je nooit eerder hoefde te stellen. Anne Tyler is al jaren de koningin van de familieroman waarin excentrieke, eigenwijze mensen binnen heel die ingewikkelde gezinsdynamiek hun plaats proberen te vinden, met vallen en opstaan, humor en compassie. Zo intens en herkenbaar, dat als je eenmaal aan De blauwe draad begint, je wel moet doorlezen!

De blauwe draad, Anne Tyler, Uitgever Prometheus
Koop de roman via deze link

3. Thriller: Een schitterend mysterie

In een afgelegen klooster in Noord-Quebec doorbreken de broeders alleen hun gelofte van stilte met hun hemels gezang. Tot één van hen uit afgunst wordt vermoord. Hoofdinspecteur Gamache moet echter niet alleen een moord oplossen. Zijn assistent Jean-Guy is helemaal ontspoord, en daarin schuilt een nog groter gevaar. Spannend, ontroerend en diep-menselijk.

Een schitterend mysterie, Louise Penny, Uitgeverij De Boekerij
Koop de roman via deze link

4. Toproman:  Zeldzame Aarden

Pietro Paladino, die fans van Sandro Veronesi zeker nog uit Kalme Chaos kennen, verliest in 24 uur de controle over zijn leven. Plots gaat alles fout: zijn kantoor wordt verzegeld, zijn louche collega gaat ervandoor, zijn dochter loopt weg. Een mens zou van minder wanhopig worden, tot Pietro ontdekt dat het gewone en voorspelbare nooit zijn deel is geweest.  Mooi, meeslepend en ontroerend: Zeldzame Aarden is literatuur van topklasse. 
 

Zeldzame Aarden, Sandro Veronesi, Uitgeverij Prometheus
Koop de roman via deze link

5. Dé historische roman: De stad aan de rand van de hemel

De Indische Jahan belandt als olifantenoppasser aan het hof van de sultan in Istanbul. Hij gaat als knecht aan de slag bij de architect van de sultan, die hem probeert te behoeden voor een snelle dood: op het slagveld van de oorlog, in de gevangenis en zelfs bij onverklaarbare ongelukken op de bouwwerven. En dan wordt Jahan verliefd op de dochter van de sultan… Lezers die dol zijn op vuistdikke historische romans waarin allerlei verhaallijnen door elkaar lopen, komen met deze roman zeker aan hun trekken.

De stad aan de rand van de hemel, Elif Shafak, Uitgeverij De Geus
Koop de roman via deze link.

6. Hét lifestyleboek: Smaak

Kathy Mathys leest en schrijft graag over eten. Deze culinair & literair journalist schreef daarom Smaak. Een bitterzoete verkenning. Het werd een zintuiglijke reis waarin ze alle aspecten van smaak onderzocht. Nostalgische herinneringen uit haar kindertijd worden afgewisseld met fictieve verhalen waarin smaak centraal Dit boek is een pleidooi voor een leven waarin neus, mond, oren, ogen, vingers, hoofd en hart opnieuw centraal mogen staan.

Smaak. Een bitterzoete verkenning, Kathy Mathys, Uitgeverij De Bezige Bij

Koop dit boek via deze link.

7. De nieuwkomer: Een honger

Na tien jaar duikt Aurélie vroegere geliefde Alexander Laszlo weer op. Laszlo raakte bekend als de 'Nederlandse Bob Geldof', maar belandde in de gevangenis toen bleek dat hij zijn Ethiopische adoptiekind misbruikte. Laszlo wil dat Aurélie zijn verhaal schrijft. Hoe komt het dat Aurélie nooit iets van Laszlo's pedofiele voorkeuren heeft gemerkt? Jamel Ouariachi is één van de angry young men van de Nederlandse letteren. Hij liet zich inspireren door het leven van de Amerikaanse arts én Nobelprijswinnaar Daniel Gajdusek. Een beklijvende en superactuele roman!

Een honger, Jamel Ouariachi, Uitgeverij Querido
Koop de roman via deze link

8. Hét non-fictieboek: Sporen van misdaad

Nee, vermoorde mensen zwijgen niet. Dankzij de sporen die ze achterlaten, ook de allerkleinste, kunnen forensische onderzoekers nog altijd reconstrueren wat er met hen is gebeurd. Val McDermid ken je natuurlijk van haar bloedstollende thrillers, maar in dit true crime-boek praat ze met de échte CSI-mannen en -vrouwen, bezoekt ze higthech laboratoria en bloederige moordlocaties. Ook nu zit je op het randje van je stoel, want de slachtoffers van een brand of moord komen dankzij McDermids ongelooflijke schrijftalent meteen tot leven. En zelfs al denk je te weten hoe de misdaad is gebeurd, voorspelbaar is het nooit!

Sporen van misdaad – Over forensisch onderzoek, Val McDermid, Uitgeverij Nieuw Amsterdam
Koop de roman via deze link

9. Dé Vlaamse roman: Dertig dagen

Alphonse heeft een wonderbaarlijke gave: in alle huizen waar hij als klusjesman begint te werken, vertellen mensen hem spontaan hun diepste zielenroerselen. Alphonse woont sinds kort met zijn vriendin Kat, die tegen kanker vecht, op de grensstreek tussen West-Vlaanderen en Frankrijk en hij is helemaal in de ban van dat desolate door oorlog getekende landschap waar mensen aanspoelen en zich soms in de klei verankeren. Annelies Verbeke schreef met Dertig dagen een magistrale roman waarin alles wat een mens bezighoudt, vervat zit: liefde en oorlog, vriendschap en vijandigheid, waarheid en verzinsels. Haar schrijftalent spat van elke bladzijde. Zo mooi en overtuigend dat deze roman ongetwijfeld op elke shortlist van de grote prijzen zal belanden.

Dertig dagen, Annelies Verbeke, uitgeverij De Geus
Koop de roman via deze link

10. Bibliografie: De schaamteloze passie van Mademoiselle S.

Terwijl ze een oud appartement leegmaken, vinden twee vrienden een bundel authentieke, handgeschreven brieven uit de jaren twintig. Ze zijn ondertekend door de mysterieuze Simone die haar passie voor de jongere, getrouwde Charles op papier zet. Haar woorden zijn hitsig, teder, wanhopig. Elk taboe wordt doorbroken, maar het brengt de twee niet dichter bij elkaar. De schaamteloze passie van Mademoiselle S. bewijst eens te meer dat lust én afwijzing van alle tijden zijn én dat iedere vrouw op een zoektocht is.

De schaamteloze passie van Mademoiselle S., Uitgeverij De Geus
Koop de bibliografie via deze link