Vakantie? Dat betekent extra tijd om wat cultuur op te snuiven en enkele expo’s te bezoeken. Wij zetten 3 must-sees op op een rijtje.

Burtons magische witte doek

Tim Burton (foto midden), de visionaire filmregisseur van Edward Scissorhands, Batman en Planet of the Apes komt naar Genk. C-Mine presenteert zijn uitgebreide artistieke werk in een grote tentoonstelling met tekeningen, schilderijen, foto’s, installaties, maquettes, poppen en natuurlijk films. Vierhonderd werken werpen licht op zijn unieke verbeeldingswereld. Een absolute aanrader!

The World of Tim Burton, C-Mine, Genk, 15 aug – 28 nov, c-mine.be

Oostendse coryfeeën

Naast James Ensor en Léon Spilliaert krijgt nog een derde Oostendse kunstenaar een eigen vleugel in het MuZEE. In 2018 wordt filmregisseur Raoul Servaisn negentig jaar, de ideale gelegenheid om zijn werk een mooie plek te geven. Zijn animatiefilms, maar ook originele documenten en tekeningen krijgen hier een permanente plaats. Het rijke oeuvre van deze filmcoryfee is zeker een bezoek waard.

Raoul Servais Museumvleugel, MuZEE, Oostende, doorlopend tot 2021, muzee.be

Betoverend landschap

Voor deze biënnale werken drie regionale musea samen om schilderkunst van de laatste 150 jaar samen te brengen, deze keer rond het thema ‘landschap’. Een genre dat een lange historiek kent, maar actueel blijft in bijvoorbeeld het gepresenteerde werk van Dirk Braeckman, Adelheid De Witte, Wim Delvoye en Stefan Peters. Cis Bierinckx koos ook zeven films waarin het landschap centraal staat.

Biënnale van de Schilderkunst, Museum Dhondt-Dhaenens, Deurle, tot 30 sept, museumdd.be

Meer tips voor tijdens de vakantie: