Met die winterkoude is het extra gezellig om te genieten van een goed boek onder een lekker warm dekentje. Inspiratie nodig? Onze redactie tipt vijf boeken die je écht wilt lezen.

Het blijft je moeder – Violaine Huisman

Voor de beeldschone moeder van Violaine en haar zusje is het niet simpel om hun luiers te verschonen of hen naar school te brengen. Ze rijdt als een gek, flirt met de regels en als ze – als Violaine tien is – wordt opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis, zijn de meisjes bijna blij dat ze bij schoolvriendjes worden ondergebracht. Hun moeder scheldt hen uit, dan weer zijn ze de liefste meisjes van de wereld. Ze heeft relaties met klootzakken en vermoordt zelfs het hondje van Violaine. En ook hun vader sleept trauma’s met zich mee. Deze Franse autobiografische roman won o.a. de Prix Françoise Sagan en de Prix Marie Claire en schetst een intelligent, meeslepend portret van twee dochters die in het reine proberen te komen met hun liefde én afkeer voor hun bipolaire, theatrale en groter-dan-het-levenzelf moeder, terwijl ze intussen een ongelooflijke overlevingskracht in zichzelf ontdekken.
AUTOBIOGRAFIE VAN MIJN MOEDER, VIOLAINE HUISMAN, DE GEUS

Blinde drift – Belinda Bauer

Een zwangere vrouw laat haar auto met drie kinderen op de pechstrook achter en wordt later vermoord teruggevonden. Drie jaar later ontdekt haar veertienjarige zoon Jack tijdens een inbraak het moordwapen. Knappe en ontroerende misdaadroman die voor de Booker Prize werd genomineerd.
BRUNA

Valse hoop – Clare Mackintosh

Nadat eerst haar vader en dan haar moeder van dezelfde rots zijn gesprongen, krijgt Anna een kaartje. Daarop staat: ‘Zelfmoord? Dacht het niet’. Oud-politievrouw Clare Mackintosh levert na haar twee eerste topthrillers opnieuw een ingenieus verhaal over een dochter die niet één, maar vele malen door haar moeder wordt misleid.
DE FONTEIN

Rusteloos – Hilde Vandermeeren & Walter Damen

Kirsten Hartogs is een jonge strafpleiter die in Lissabon werkt en na een verdwijning een Belgische projectontwikkelaar moet verdedigen. Hercule Poirotprijs-winnares Hilde Vandermeeren en strafpleiter Walter Damen sloegen voor het eerst de handen in elkaar en schreven een knappe misdaadroman die een verrassende blik achter de advocatenschermen werpt.
VAN HALEWYCK

Blijf bij me – AYÒBÁMI ADÉBÁYÒ

Yejide en Akin leren elkaar kennen aan de universiteit en spreken nog voor hun huwelijk af dat Akin tegen de culturele tradities in niet aan polygamie zal beginnen. Yejide probeert jarenlang zwanger te raken, geen enkel middel schijnt te helpen, en daarom komt de familie met een ‘oplossing’: toch een tweede vrouw voor Akin. Yejide doet
er alles aan om toch nog zwanger te raken en die prijs blijkt hoog, te hoog,
ook als ze pas na jaren beseft dat het probleem niet bij haar lag. Het debuut
van de Nigeriaanse Ayòbámi Adébáyò is fenomenaal mooi en geeft de jaloezie,
wanhoop en strijdlust van Yejide een wonderbaarlijk warme stem.

Meer tips voor de herfstvakantie: