5 expo’s die je deze maand zeker niet mag missen

Wie zin heeft om een beetje cultuur op te snuiven, is deze maand in verschillende Belgische en Nederlandse steden aan het juiste adres. Een ‘Dulle Griet‘, wat dubbelzinnige video- en installatiekunst of een stukje Bauhaus-architectuur: er is voor ieder wat wils.

1. Daar is Dulle Griet weer!

1. Daar is Dulle Griet weer!

1. Daar is Dulle Griet weer!

Foto: Pieter Bruegel, Dulle Griet. Copyright: KIK IRPA Brussel.

Na een restauratie van anderhalf jaar en een reis naar het Kunsthistorisches Museum in Wenen, keert de iconische Dulle Griet van Pieter Bruegel de Oude terug naar zijn vaste stek: het Antwerpse Museum Mayer van den Bergh. Vanaf eind januari kun je het werk daar weer aanschouwen. Nét op tijd om het feestjaar rond de in 2019 exact 450 geleden overleden Breugel in te zetten.

De Dulle Griet van Pieter Bruegel de Oude, Museum Mayer van den Bergh, Antwerpen, vanaf eind januari, meer info via museummayervandenbergh.be

2. Kunst in laagjes

2. Kunst in laagjes

2. Kunst in laagjes

Foto: Laure Prouvost, The Wanderer (Still).

Later dit jaar zal ze Frankrijk vertegenwoordigen op de 58ste Biënnale van Venetië, maar eerst exposeert de Franse Laure Prouvost nog in het Antwerpse Museum van Hedendaagse Kunst. Am-Big-You-Us Legsicon is een tongtwister van een titel, maar Prouvost is er wél aan haar grootste expo tot dusver mee toe. Haar kunst heeft raakpunten met het denkwerk van klinkende namen als psychoanalytica Melanie Klein en filosofe Simone de Beauvoir. Verwacht je dus aan dubbelzinnige kunst-in-laagjes in de vorm van video’s en installaties.

Laure Prouvost, AM-BIG-YOU-US Legsicon, M HKA, Antwerpen, van 8 februari tot 19 mei, muhka.be

3. On the road

3. On the road

3. On the road

Edgar Cleijne en Ellen Gallagher, Highway Gothic, 2017. Foto: Jean-Baptiste Beranger. 

Vanaf februari stelt Ellen Gallagher, bekend om haar werk dat thematisch vaak refereert aan de Amerikaanse sociale en cultuurgeschiedenis, tentoon in het Brusselse Wiels. Tijdens de expo Liquid Intelligence worden schilderijen en grafisch werk van de Amerikaanse getoond, maar de nadruk van de expo ligt op de videoinstallaties die Gallagher samen met de Nederlandse Edgar Cleijne creëerde. Zo kun je er naar Highway Gothic gaan kijken, een werk dat de ecologische en culturele impact van de Interstate 10-snelweg, die dwars door het moerasgebied Atchafalaya Basin en de stad New Orleans loopt, in beeld brengt.

Ellen Gallagher met Edgar Cleijne: Liquid Intelligence, Wiels, Brussel, van 2 februari tot 28 april, wiels.org

4. Blik op Bauhaus

4. Blik op Bauhaus

4. Blik op Bauhaus

Foto: Wassily Kandinsky, Gelbe Mitte, 1926. Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam.

Precies 100 jaar geleden werd in het Duitse Weimar de legendarische kunst-, ontwerp- en architectuuracademie Bauhaus opgericht. Wees gerust: om dat te vieren hoef je niet tot in Thüringen te reizen, want dichter bij huis pakt het Rotterdamse Museum Boijmans Van Beuningen uit met een omvangrijke tentoonstelling over de invloed van het Bauhaus op Nederland en vice versa. Verwacht je aan bijna 800 objecten, van kunstwerken tot keramiek en meubels.

Nederland Bauhaus – Pioniers van een nieuwe wereld, Museum Boijmans van Beuningen, Rotterdam, van 9 februari tot 26 mei, boijmans.nl

5. Zie ik de kiekjes van de Schelde

5. Zie ik de kiekjes van de Schelde

5. Zie ik de kiekjes van de Schelde

Foto: Charlie De Keersmaecker, Down by the River. 

Voor zijn vorige fotoboek en expo Young Americans trok Belgisch fotograaf Charlie De Keersmaecker op roadtrip naar de VS. Dit keer bleef hij dichter bij huis en richtte hij zijn camera op de plek waar hij opgroeide: Sint-Amands. Daar, aan de rechteroever van de Schelde, portretteerde hij verschillende jongelingen, liggend op een boot of poserend in bikini. Het resultaat heet Down by the River en bevat beelden die net zo goed filmstills hadden kunnen zijn, en die een ode lijken te brengen aan de jeugdige onbezonnenheid. Is het al bijna zomer?

Charlie De Keersmaecker, Down by the River, CC Binder, Puurs, tot 28 maart 2019, ccbinder.be

Lees ook:

Tekst door: Cara Brems 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content