Nog op zoek naar enkele leuke uitstapjes tijdens de koude wintermaanden? Hier zijn onze 5 favoriete expo’s die je nu kan bezoeken.

Ingepakt

Niemand weet de wereld zo in te pakken als Christo. Samen met zijn gade Jeanne-Claude laat hij de bizarste dromen werkelijkheid worden. Van de Wall of Oil Barrels in Parijs in 1962 tot The Gates in Central Park NY in 2005: hun grootse stadsprojecten spreken tot de verbeelding. Schetsen, maquettes en foto’s creëren een mooi beeld van de uitzonderlijke carrière van deze twee visionairen.

Christo & Jeanne-Claude ‘Urban projects’ – 25 okt. 2017 – 25 feb. 2018, ING Art Center, Brussel 

Ahoi, ahoi!

Het Vlot wordt dé toptentoonstelling van dit najaar. Drie jaar na De Zee – Salut d’honneur Jan Hoet is Oostende opnieuw de gaststad voor een kunstparcours met internationale allure. Jan Fabre kruipt in de rol van curator en laat zich bijstaan door kunsthistorica Joanna De Vos. Dat levert een indrukwekkende reeks kunstenaars op die allemaal aan de slag gaan met de metafoor van het FEELING FAVORIET vlot: kunst als vaartuig, die je in vervoering brengt. Alvast enkele klinkende namen: Michaël Borremans, Luc Tuymans, Berlinde De Bruyckere, Steve McQueen, Mike Figgis & Bill Viola.

Het Vlot – 21 okt. 2017 tot 15 apr. 2018, diverse locaties in Oostende

Zie de mens

Hoe is het vandaag met de mens gesteld? Deze existentiële vraag stelden de curatoren van Ecce Homo aan 63 Belgische kunstenaars. Ze tonen zowel de grootsheid als de kwetsbaarheid van ons bestaan, hoe we omgaan met vreugde en verdriet, liefde en lijden. Opkomende en gevestigde waarden vertalen de thematiek naar foto’s, schilderijen, beeldhouwwerken, installaties en videokunst. Te zien op negen locaties in Antwerpen.

Ecce Homo – Zie de mens, 17 nov. 2017 tot 25 feb. 2018, diverse locaties, Antwerpen 

Brave new world

Nemen robots de wereld over? Maken ze ons creatiever, of net niet? Hoe willen we omgaan met een wereld die steeds digitaler, slimmer en autonomer wordt? Deze en andere prangende vragen stelt de expo Hello, Robot. De relatie tussen mens en technologie wordt helemaal blootgelegd en dwingt je mee te duiken in het debat.

Hello, Robot – 27 okt. 2017 tot 15 apr. 2018, Design Museum, Gent

Art & activism

Ai Weiwei is beeldend kunstenaar, maar staat het meest bekend voor zijn kritiek op het Chinese regime. Zijn kunst is tegelijk activisme: op social media legt hij zijn leven vast onder voortdurend toezicht van de overheid. Hij deinst er niet voor terug om wantoestanden op de korrel te nemen, altijd met ironie en een zekere poëzie. Deze solo-expo geeft een bijzonder overzicht van zijn actuele kritische fotografie.

Ai Weiwei – 27 okt. 2017 tot 18 feb. 2018, FOMU, Antwerpen

Nog meer leuke uitstapjes: