Tijd voor een streepje cultuur! Chef Cultuur Cara Brems tipt welke expo’s je deze maand zeker niet wilt missen.

 

Reis rond de wereld

De tentoonstelling Around the world in 80 years had de aftrap moeten zijn van een heus feestjaar: Belgisch kunstenaar Henri Van Herwegen, beter bekend als Panamarenko, zou in 2020 zijn tachtigste verjaardag hebben gevierd, maar overleed erg plots in de aanloop naar die festiviteiten. De pop-uptentoonstelling in de Antwerpse galerie Campo & Campo, waar heel wat nog niet eerder getoond werk te zien zal zijn, gaat door – nu helaas in de vorm van een hommage.

Panamarenko Tribute, Around the world in 80 years. Campo & Campo, Antwerpen, van 24 jan. tot 23 maart

Dansen in de woestijn

Dance like nobody’s watching? Dat lijkt het model op deze foto van Klaartje Lambrechts te doen. Afgelopen jaar trok de Belgische fotografe naar het zuiden van Iran en fotografeerde er dansers in de woestijn. Van hun lichamen is niets anders te zien dan een silhouet verborgen onder stof. Een manier om de complexe verhouding van het land met dans te visualiseren. Deze en andere van Lambrechts’ Iraanse beelden over dans en beweging, gemaakt tussen 2015 en 2019, zijn nu te zien in de Antwerpse Pedrami Gallery.

Shafagh. Dansen in de Iraanse schemering, Klaartje Lambrechts. Pedrami Gallery, Antwerpen, van 16 jan. tot 9 feb.

In the hoodie

De oer-hoodie zou ontworpen zijn in de eerste helft van de 20ste eeuw door sportswearlabel Champion, initieel nog als werktenue voor arbeiders. Vandaag blijkt het sweatshirt met capuchon zo relevant te zijn dat Brits curator en schrijfster Lou Stoppard er een expo over samenstelde in Het Nieuwe Instituut in Rotterdam. En ja, dat heeft veel te maken met fashion, maar evenzeer met cultuur en politiek. Een expo over vooroordelen, stereotypering, streetwear en meer – met bijdragen van o.a. Vetements, Off-White en Rick Owens.

The Hoodie. Het Nieuwe Instituut, Rotterdam, nog tot 12 april

Moois met een missie

Het M HKA brengt dit voorjaar de eerste overzichtstentoonstelling van de Belgische beeldende kunstenares Els Dietvorst. Of ze nu jarenlang de multiculturele Brusselse Anneessenswijk en haar locals doorlicht ( De terugkeer van de zwaluwen) of integreert in een kleine lokale boerengemeenschap in het Ierse Duncormick ( The black lamb): haar kunst is steevast sociaal geëngageerd. In de expo *Dooltocht/A desperate quest to find a base for hope zullen o.a. documentaires, lemen sculpturen en sociale kunstprojecten van haar hand getoond worden.

Els Dietvorst, *Dooltocht/A desperate quest to find a base for hope. M HKA, Antwerpen, van 7 februari tot 10 mei

Van de Biënnale naar Brussel

Fijn nieuws voor wie niet op de afgelopen Biënnale van Venetië is geraakt, maar toch de invulling van het Belgische paviljoen had willen zien: de geprezen poppeninstallatie Mondo Cane van Brussels kunstenaarsduo Jos De Gruyter en Harald Thys wordt in februari tentoongesteld in de Brusselse Bozar. Te zien: een folkloristisch allegaartje van levensgrote en soms geautomatiseerde figuren – van een pizzabakker tot een zogenaamde Rattenvrouw – die deze parallelle ‘hondenwereld’ bevolken.

Mondo Cane, Jos De Gruyter & Harald Thys. Bozar, Brussel, van 20 feb. tot 24 mei, bozar.be

Meer cultuur voor dit weekend: