De herfstvakantie is het perfecte moment om er even op uit te trekken en tijd te maken voor wat cultuur. Deze expo’s wil je niet missen.

Klimt’s Magic Garden

Zet een virtualrealitybril op en treed binnen in de wonderlijke wereld van Gustav Klimt. Kunstenaar en filmmaker Frederick Baker creëerde een virtueel paradijs geïnspireerd op een mozaïek van de Oostenrijkse grootmeester, dat te vinden is in het Brusselse Stoclet-paleis. Vergaap je aan Klimts gouden universum vol krullende ranken, watervallen en weelderige rozenstruiken. Te combineren met een bezoek aan de expo ‘Beyond Klimt’, eveneens in Bozar.

KLIMT’S MAGIC GARDEN, BOZAR, BRUSSEL, TOT 20 JAN. 2019 – BOZAR.BE

Het leven van Boeddha

De Nieuwe Kerk in Amsterdam presenteert een uitzonderlijke tentoonstelling over het leven van Boeddha. Zestig kunstwerken, een schat aan oude objecten en nieuwe creaties, van onder meer Ai Weiwei en Yoko Ono, schetsen een beeld van de rijke prins die op zijn 29ste ‘verlicht’ werd en voor een radicaal ander leven koos. Het pronkstuk is een rolschildering uit de privécollectie van de dalai lama, die op 15 sept zelf de expo kwam openen.
HET LEVEN VAN BOEDDHA, DE NIEUWE KERK, AMSTERDAM, NOG TOT 3 FEB. 2019, NIEUWEKERK.NL

NIKI DE SAINT PHALLE ‘ICI TOUT EST POSSIBLE’

Niki de Saint Phalle kennen we van de Stravinsky-fontein, die het plein siert naast het Centre Pompidou in Parijs. Ze was een ontembare vrouw, die uit het mannelijke bastion van de kunst wilde breken en vrouwelijkheid als stokpaardje koos voor haar installaties,
performances en schilderkunst. BAM presenteert nu de eerste grootschalige, Belgische expo gewijd aan haar volledige oeuvre.
NIKI DE SAINT PHALLE ‘ICI TOUT EST POSSIBLE’, BAM, BERGEN, NOG TOT 13 JAN. 2019 BAM.MONS.BE

Bieke Depoorter

Bieke Depoorter, de Belgische fotografe met een voorliefde voor stiekeme kiekjes in het schemerlicht, exposeert voor het eerst solo in het Antwerpse FOMU. Bezoekers krijgen inkijk in vijf van haar recente projecten waarin ze meer dan ooit in dialoog treedt met haar onderwerpen. De uitgelezen kans om te ontdekken waarom Depoorter lid mocht worden van het selecte internationale topfotografenclubje Magnum Photos.

Bieke Depoorter, FOMU, Antwerpen, tot 10 feb. 2019 – fotomuseum.be

Charivari

 

Het barokjaar is zo stilaan ten einde, maar in Oudenaarde kun je nog tot half december terecht voor een eerbetoon aan Adriaen Brouwer. Het even dramatische als humoristische oeuvre van deze 17e-eeuwse kunstenaar inspireerde curatoren Melanie Deboutte en Jan Hoet Jr. ertoe de groepstexpo Charivari te organiseren, met werken van hedendaagse kunstenaars als Kati Heck en Gerard Herman, die geheel in de traditie van Brouwer de ironie en zelfspot niet schuwen.

Charivari, O.L.V.-kerk  van  Pamele, Oudenaarde, nog tot 16 december – charivari.show

Meer tips voor de herfstvakantie: