Home Lifestyle Cultuur 5 x Belgische historische gebouwen

5 x Belgische historische gebouwen

5 x Belgische historische gebouwen

Enkel prachtige gebouwen en monumenten in het buitenland? Doorkruis Vlaanderen en Wallonië maar eens, want ook in eigen land zit het vol met verborgen schatten. Op zondag 13 september is het Open Monumentendag en openen tal van gebouwen en musea hun deuren. Dus als je nog geen weekendplannen hebt, kunnen deze adresjes je wat inspiratie geven.

Kasteel de Steinbach 

Kasteel van Eisenbach

Dit kasteel uit de 18de eeuw is betoverend sprookjesachtig. Het is privébezit en dus normaal niet voor onze ogen. Maar tijdens de Open Monumentendag opent het kasteel exclusief zijn deuren én kan je 's avonds ook genieten van enkele Broadway klassiekers gebracht door het Fidelio Strijkkwartet.

Rue de centre de Steinbach 35, 6670 Steinbach, Gouvy 
Het kasteel is open vanaf 15 uur en het concert begint om 17 uur, gratis

De chocoladefabriek te Nerem

De chocoladefabriek te Nerem

Geef toe: wie houdt er niet van chocolade? Deze erfgoedparel opent zijn deuren voor alle chocoladefans. Er is niet enkel een rondleiding voorzien, maar ook een boekvoorstelling, een fototentoonstelling, tal van workshops en zelfs een recordpoging voor ‘grootste chocoladetablet’. Met deze activiteiten zit je een hele dag zoet ;-). 

Neremstraat 240, 3700 Nerem, Limburg
Begint zondag om 10 uur, gratis 

Loods 22 en 23

Loods 22 in Voorhaven Gent

Voor een unieke begeleide wandeling door de historiek en restauratiewerken van de loodsen in de haven van Gent moet je zondag bij Loods 22 & 23 zijn. Loods 22 is ondertussen gerestaureerd in moderne woningen en kantoorruimtes. Loods 23 is de laatste nog te restaureren loods. Het bezoek gaat je vooral een kijk geven op hoe hypermodern de Voorhaven was in de 20ste eeuw en hoe deze nu tot zijn recht komt.

Voorhavenlaan 31, 9000 Gent, gratis 

De Roma

De Roma cinemazaal

Deze oude cinema- en variétézaal is tot in de puntjes verzorgd. Of beter gezegd: zal verzorgd zijn. De zaal heeft een tijdje de deuren gesloten, omdat er restauratiewerken worden uitgevoerd. Maar op zondag openen ze opnieuw de deuren voor het publiek. De werken zijn bijna afgerond, maar je kan nu al een kijkje gaan nemen. Leuke extra: als je er vroeg bij bent, kan je een oude balkonstoel kopen van de zaal. Retro lovers, dit is zondag de place to be

Turnhoutsebaan 286, 2140 Borgerhout

Zondag open van 10 uur tot 18 uur, gratis Beperkte toegankelijkheid

Huis ‘De Bonte Koe’

Huis De Bonte Koe

Iedere architectuur fan zal er dol op zijn. Dit 17e eeuwse huis, met haar vierkante traptoren, is een parel in Brugge. In de 19de eeuw werd het huis verbouwd door een katholieke uitgever en zijn zoon heeft het verfraaid met zijn schilderijen. Als je een weekendje Brugge hebt gepland, hou dan zeker halt bij deze woning.

Heilige-geeststraat 3, 8000 Brugge, gratis

 

Lees ook: