Start jij het jaar met een goed boek? Goed idee! Onze boekenexpert heeft opnieuw 5 tips voor je klaar.

Mijn lieve gunsteling

Met de beklemmende debuutroman De avond is ongemak werd Marieke Lucas Rijneveld vorig jaar de eerste Nederlandse schrijver die de International Man Booker Prize in de wacht sleepte. Lastig om beter te doen, zou je denken, en dan word je omvergeblazen door Rijnevelds tweede: Mijn lieve gunsteling. Een sloopkogel van een verhaal over een veearts die in de zomer van 2005 geobsedeerd raakt door de dochter van een boer waar hij voor werkt. Zij is veertien, hij negenenveertig, en speelt gewiekst in op de nood aan aandacht van het kind dat hij als zijn uitverkorene ziet. In wervelende zinnen die zonder einde lijken, vertelt de auteur een verhaal dat al van aan de start onheil ademt. Het boek bulkt van de referenties – van  Stevie Nicks over Roald Dahl tot de Belgische vrouw die in een flippo stikte – wat zorgt voor herkenbaarheid naast de afkeer. Als De avond ongemak was, dan is dit boek dat absoluut ook.

Mijn lieve gunsteling, Marieke Lucas Rijneveld, Atlas Contact

Troje

Na Mythos en Helden, waarmee acteur Stephen Fry de Griekse mythen goedgemikt in elke boekentop 10 schreef, is er nu Troje, de hervertelling van het duizelingwekkende verhaal van de Trojaanse oorlog, een klassieker met Paris en de bloedmooie Helena in een glansrol. Fry slaagt er opnieuw in om een legende vol wreedheid, passie en heldhaftigheid te overgieten met zijn bijzondere verteltalent.

Troje, Stephen Frey, Uitgeverij Thomas Rap

De spiegel van ons verdriet

De Franse Pierre Lemaitre schreef zich bij velen in het oog met zijn oorlogsroman Tot ziens daarboven. Dit nieuw werk maakt een indrukwekkend drieluik over het interbellum compleet: het speelt zich af tussen 6 april en 13 juni 1940, wanneer het Duitse leger oprukt naar Parijs en vier personages in eenzelfde richting worden gedreven. De spiegel van ons verdriet verweeft het gewone leven met de historische realiteit.

De Spiegel van ons verdriet, Pierre Lemaitre, Xander Uitgevers

Een winter vol verhalen

Hoe komen we deze gekke, lange winter door? Met lezen onder een dekentje, is ons voorstel. De mensen van Uitgeverij Balans vroegen een aantal geliefde auteurs om een verhaal te schrijven om lezers door de donkere dagen te helpen. Het resultaat is een verzameling essays, brieven, korte verhalen en vergeten fragmenten, samengevoegd tot heerlijk winters leesboek. De namen alleen al doen smullen: denk aan schrijvers als Jeroen Brouwers, Tom Lanoye, Judith Herzberg en Tommy Wieringa, en nog flink wat andere collega’s.

Een winter vol verhalen, Uitgeverij Balans

De crèche

In het  Amsterdam van begin jaren 40 wordt een Joodse kindercrèche door de Duitsers omgevormd tot een verzamelplaats voor Joodse kinderen voor zij op transport gaan. In het diepste geheim slagen enkele kinderverzorgsters erin om ruim zeshonderd kinderen te redden van de deportatie. Tijdens de research kon de schrijfster een van de moedige vrouwen spreken die als 19-jarig meisje in opstand kwam, een gegeven dat Elle van Rijn indrukwekkend wist neer te schrijven.

De Crèche, Elle van Rijn, Hollands Diep

Meer tips om 2021 goed te starten:

Tekst: Kelly Deriemaeker – Beeld: Getty