Zin in een streepje cultuur? Onze chef repo en cultuur tipt elke maand de expo’s die je de komende weken absoluut niet wilt missen.

1. Punk is not dead

Foto: MAD Museum – Jenna Bascom. 

Blondie, Patti Smith en de Ramones. Je loopt ze allemaal tegen het lijf op de expo Punk Graphics: Too Fast to Live, Too Young to Die. Of toch hun concertaffiches en ander artwork. Want deze tentoonstelling, die binnenkort te zien is in het Brusselse ADAM, draait om de karakteristieke grafische identiteit die de punkbeweging in de jaren zeventig en tachtig ontwikkelde. Hey!Ho! Let’s go!

Punk Graphics: Too Fast to Live, Too Young to Die. ADAM – Brussels Design Museum. Van 20 november tot 26 april 2020.

2. Stof tot nadenken

Foto: Mashid Mohadjerin. 

Het Antwerpse MoMu wordt nog steeds gerenoveerd, en dus trekt het museum naar alternatieve locaties om expo’s te organiseren. Dit keer slaat het de handen in elkaar met het Texture-museum in Kortrijk. Voor de tentoonstelling Textiel in Verzet gingen journaliste Samira Bendadi en fotografe Mashid Mohadjerin op zoek naar verhalen en beeldmateriaal die de link tussen textiel en identiteit blootleggen. Van Antwerpen tot Aleppo.

Textiel in Verzet. Texture – Museum over Leie en Vlas, Kortrijk. Van 15 november tot 16 februari 2020.

3. Waterlelies onder blauwregen

Foto: Claude Monet, Blauweregen – olieverf op doek, bij Kunstmuseum Den Haag. 

Wie Claude Monet (1840-1926) zegt, zegt bloeiende landschappen en waterlelies. Om tijdens de koude wintermaanden weg te dromen bij de kleurrijke werken van de befaamde Franse impressionist, moet je in Den Haag zijn. Daar worden nu 40 topwerken uit alle hoeken van de wereld getoond. Een belangrijke rol is weggelegd voor het schilderij Blauweregen uit de eigen collectie van het Gemeentemuseum. Leuk om weten: recent werd via een scan ontdekt dat onder de tekening van deze slingerplant ook nog waterlelies schuilgaan.

Monet. Tuinen van Verbeelding. Gemeentemuseum Den Haag, nog tot 2 februari 2020.

4. Buitengewone kunst in Brussel

Foto: Obsessions, Mima Brussel & La “S” Grand Atelier. 

Het MIMA wil je met de expo Obsessions laten nadenken over wat als ‘normaal’ wordt beschouwd binnen de grenzen van de kunst. En dat doet het door – veelal Belgische en onbekende – art brut- of outsiderkunstenaars vrij spel te geven in haar tentoonstellingsruimtes. Het museum werkte hiervoor samen met ‘buitengewone’ artiesten van het kunstlaboratorium La “S” Grand Atelier uit Vielsalm. Bekijk er honderden werken, waarvan je pas op het einde meer verneemt over wat je net gezien hebt.

Obsessions. Mima Museum, Brussel. Nog tot 5 januari 2020.

5. Méér Middelheim

Foto: Ans Brys. 

Wist je dat meer dan 80 procent van de kunstwerken die het Antwerpse Middelheimmuseum bezit niet getoond worden, omdat ze ongeschikt zijn om in de openlucht te staan? Zonde, vonden ze daar ook. En dus kun je vanaf nu terecht in hun nieuwe collectiepaviljoen, dat dienst doet als open depot, om ook van die verborgen kunst een selectie te ontdekken. Je ziet er onder meer werken van Giacometti, Berlinde De Bruyckere en Richard Deacon.

Nieuw Collectiepaviljoen. Middelheimmuseum, Antwerpen. Nu geopend. 

Openingsbeeld: Mad Museum – Jenna Bascom. 

Lees ook: