Zin in een streepje cultuur? Onze chef repo en cultuur tipt de expo’s die je de komende weken en maanden absoluut niet wilt missen.

1. La grande dame

Het is dit jaar 20 jaar geleden dat Charlotte Perriand (1903‑1999), de grande dame van het design uit de 20ste eeuw, overleed. Om die reden pakt de Parijse Fondation Louis Vuitton uit met een grote tentoonstelling rond het gedachtegoed van de Franse architecte en ontwerpster: van haar samenwerkingen met iconen Le Corbusier en Pierre Jeanneret tot haar tijd in Japan. Wedden dat je hierna een designstuk van haar wilt hebben?

Charlotte Perriand, Fondation Louis Vuitton, Parijs, van  2 okt. t.e.m. 24 feb. 2020.

2. Museum N

Een ding is zeker: een expo van Nel Aerts is nooit saai. Of ze nu ludieke ventjes op een jeansvest naait, kleurrijke zelfportretten tekent, of maskers uit textiel maakt: haar gevatte en vaak raadselachtige werken intrigeren. In het Leuvense Museum M exposeert de Belgische met bestaande ‑ van tekeningen tot schilderijen en textielkunst ‑ en nieuwe werken, waaronder sculpturen gemaakt met gevonden voorwerpen.

Nel Aerts, M-musuem Leuven, van 25 okt. t.e.m. 23 feb. 2020.

3. Meer dan de mosselman

Marcel Broodthaers (1924‑1976) is meer dan zijn wereldberoemde mosselpotten. Het M HKA toont met de overzichtsexpo Soleil Politique wie de befaamde Belgische artiest was: van dichter tot beeldend kunstenaar. Een belangrijke rol is daarbij weggelegd voor de vroegere Antwerpse Wide White Space Gallery, die medeverantwoordelijk was voor Broodthaers’ internationale succes. Niet te missen? De installatie Décor: A conquest by Marcel Broodthaers (1975), een van zijn laatste werken, dat voor het eerst in ons land tentoongesteld wordt.

Marcel Broodthaers, Soleil Politique, M HKA, Antwerpen, van 4 okt. t.e.m. 19 jan, 2020.

4. Roemeens icoon

De 27ste Europalia‑editie, het tweejaarlijkse kunstenfestival dat focust op de cultuur van een uitgelicht gastland, is dit jaar gewijd aan Roemenië. In het kader daarvan loopt bij Bozar een expo over de Roemeense beeldhouwer en fotograaf Constantin Brancusi (1876‑1957), meteen ook de eerste Belgische solotentoonstelling rond zijn persoon. Naast eigen werk, waaronder het bekende Muse Endormie, zullen er ook creaties van tijdgenoten als Amedeo Modigliani, Fernand Léger en Marcel Duchamp te zien zijn.

Brancusi. Sublimation of form, Bozar, Brussel, van 2 okt. t.e.m. 12 jan 2020.

5. When Salvador met René

Twee koningen van het surrealisme, één expo: dat is nog eens waar voor je entreegeld! Het KMSKB pakt dit najaar uit met een tentoonstelling die de ‑ persoonlijke en kunstzinnige ‑ relatie tussen Salvador Dalí en René Magritte belicht. Zo ontdek je dat de twee elkaar voor het eerst ontmoetten in 1929 in Parijs, en dat Magritte in datzelfde jaar op bezoek ging bij Dalí in diens Spaanse thuishaven Cadaqués.

Dalí & Magritte. Twee iconen van het surrealisme in dialoog. Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van BelgiPe, Brussel, van 11 okt. t.e.m. 9 feb. 2020.

Meer cultuurtips voor het weekend: