Te warm om buiten rond te hangen? Dan zoek je toch gewoon wat verkoeling tijdens een expo. Wij zetten vijf expo’s in de kijker die écht de moeite waard zijn.

1. Het echte leven

Foto: In real life, Kunstwerken in beeld van Thomas Ballouey en Stef Van Looveren. 

Het Antwerpse Nieuw-Zuid is goed op weg om een mekka voor kunstliefhebbers te worden. Naast Gallery Sofie Van de Velde, Plus-One Gallery en Tim Van Laere Gallery, heeft nu ook Boris Devis (bekend van het Vier-programma Stukken van Mensen) er zijn eigen galerie geopend. De Everyday Gallery, die naar eigen zeggen ‘de meest hedendaagse galerij ter wereld’ wil zijn, pakt meteen uit met de grote groepsexpo In real life. Onze favoriet: de bevreemdende vingersculpturen van Stef Van Looveren.

In real life, Everyday Gallery, Antwerpen, nog tot 30 augustus, meer informatie via everydaygallery.art

2. Kunstenloket

Foto: Expo ‘Building a dialogue. Two corporate collections of cotemporary art’ NBB, beeld: Patrick Van Den Branden.

De Nationale Bank van België verzamelt al sinds de jaren 70 hedendaagse kunst van Belgen of kunstenaars die een bijzondere band met ons land hebben. Konden tot voor kort enkel medewerkers genieten van de kunstige aankleding van hun kantoren op de Berlaimontlaan, dan mag nu ook het grote publiek een blik werpen op de collectie. In de gerenoveerde lokettenzaal worden een 36-tal werken getoond van  Raoul De Keyser, Ann Veronica Janssens, Walter Swennen en anderen. Ze gaan er bovendien in dialoog met de kunstcollectie van de Deutsche Bundesbank.

‘Building a dialogue. Two corporate collections of cotemporary art’, Lokettenzaal Nationale bank van België, Brussel, nog tot 15 september, meer informatie via nbb-expo.be

3. Tour de Foto

Foto: Jef Geys. De Tour de France 1969 van Eddy Merckx, zwart-wit foto’s in digitale druk naar ektachrome, Kazinni and Air Paris.

Op 6 juli begint de Tour de France aan een wel heel bijzondere editie voor wielerminnend België. Het is dit jaar namelijk exact 50 jaar geleden dat Eddy Merckx de opper-wielerwedstrijd voor het eerst won. Naar aanleiding daarvan komt Bozar met een expo rond Belgisch kunstenaar Jef Geys, die destijds twee weken lang foto’s maakte van de Tour. Zijn daar te zien: 67 zwart-witbeelden uit 1969 die verrassend genoeg méér aandacht besteden aan wat er rond de wedstrijd gebeurde dan erin.

Jef Geys. De Tour de France 1969 van Eddy Merckx, Bozar, Brussel, nog tot 1 september, meer informatie via bozar.be

4. Mooi gelinkt

Foto: Rendering Labovo, exterior view, cosmopolitan culture park, Labiomista, Genk, België, Van Belle & Medina, Koen Vanmechelen.

Ook op 6 juli opent in Genk LABIOMISTA, het langverwachte artistieke stadsproject van Koen Vanmechelen. Vormt het linken van kunst, maatschappij en wetenschap al jaren de rode draad in zijn oeuvre, dan maakt hij daar met dit ‘evoluerende kunstwerk’ ook nu weer zijn missie van. Het 24 ha tellende gebied bestaat voor de helft uit vrije natuur. In de andere helft van het park vind je, naast werken van Vanmechelen, onder meer een indrukwekkend onthaalgebouw en een roedel dieren, waaronder zijn bekende kosmopolitische kippen.

Labiomista, Koen Vanmechelen, Genk (Zwartberg), vanaf 6 juli, meer informatie via Labiomista.be

5. Alles is kunst

Foto: Installation view, Achim Kukulies, Kunstsammlung, NRW.

‘Everything is art. Everything is politics’. Het is het bekende motto van de Chinese kunstactivist Ai Weiwei en het werd meteen ook de leidraad bij het samenstellen van deze grote overzichtsexpo bij de Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen in Düsseldorf. Voor het eerst te zien in Europa: Life Cycle (2018). Het imposante werk is voornamelijk opgebouwd uit bamboe en stelt een 17 meter lange reddingsboot vol mensen voor die lijkt op de bootjes die migranten gebruiken om de Middellandse Zee over te steken.

Ai Weiwei, Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen (K20 & K21), Düsseldorf, nog tot 1 september, meer informatie via kunstsammlung.de

6. Gravitas

De Franse fotografe Ann Ray wijdde een fotoreeks aan ontwerper Lee Alexander McQueen. In 2018 werden de beelden voor het eerst aan het publiek getoond tijdens de Rencontres d’Arles 2018. Nu kun je een selectie bekijken in de Galerie de la Béraudière, ze stelt ons een portret voor van deze visionaire, uiterst gevoelige rebel met bruisende verbeelding.  Verwacht een beeld op de wereld van McQueen die zich ergens tussen
illusie en realiteit afspeelt.

Gravitas, Lee Alexander McQueen by Ann Ray, Galerie de la Béraudière, Jakob Jordaensstraat 6, 1000 Brussel, nog tot 12 juli, meer info via www.delaberaudiere.com.

Meer culturele ideetjes:

Tekst: Cara Brems

Openingsbeeld: Installation view, Combat @CWRM, Nieuwpoort, België, Koen Vanmechelen