Home Lifestyle Cultuur 6 lessen van David Bowie
6 lessen van David Bowie

We namen pas afscheid van David Bowie. Op 8 januari vierde hij zijn 69ste verjaardag.bracht toen 'Blackstar' uit. Voor zijn overlijden beluisterde onze redacteur cultuur het album en leerde 6 lessen. (Joëlle Lehrer)

1. Creatief en vernieuwend

Bowie heeft zijn album opgenomen in New York, waar hij al een lange tijd verblijft, het is nieuw werk, dat niet vergeleken kan worden met zijn vorige albums. Hij leeft in het moment. Les 1: Bowie blijft Bowie, hij herhaalde niet wat hij deed in zijn vorig werk, maar was creatief. 

2. Niet het aantal telt

Veel artiesten maken hun album zo vol mogelijk, met bonus tracks of andere trucjes. Les 2: Niet het aantal nummers is van tel, wel hoe goed ze zijn. 

3. 'Lazarus'

De New Yorkers zijn vol lof over 'Lazarus', een musical geschreven door Bowie. Het werd in scène gezet door Belg Ivo Van Hove. De single 'Lazarus' is daarop gebaseerd. Les 3: Bowie is een acteur, de laatste jaren was hij vooral geïnteresseerd in theater, maar dat toonde hij zelf niet op het podium. Hij was meester van zijn muziek.

4. Geen popster

Zoals hij zong in 'Blackstar', Bowie ziet zichzelf niet als een popster, maar als een 'blackstar'. De saxofonist Donny McCaslin is de andere grote ster van het album. We horen hem terug in ieder stuk. Les 4: Tot zijn door was Bowie een artiest die versteld kon doen staan. Sinds de jaren '70 kon hij altijd verrassen.

5. Geen typische hits

Bowie was er niet op uit om hits te scoren. Hij verraste in nummers als 'Girl Loves me' dat start als een kinderlied. Of 'I Can't Give Everything Away', waar hij zijn talent bewijst als crooner. Les 5: Om anderen niet te vervelen moet je in de eerste plaats jezelf niet vervelen. Bowie maakte vaak stukken van 5 à 10 minuten, maar verrassend.

6. Een testament

Joëlle maakte het artikel al voor het overlijden van Bowie, we publiceren het toch nog. Hij schreef dit album als een testament, het is een groot cadeau dat hij zijn fans heeft gegeven. Het moet enorm moeilijk zijn om als zieke man, wetende dat je gaat sterven, dit album te schrijven. Uiteraard beluister je het album nu op een andere manier. Les 6: Bowie blijft verrassen, zelfs na zijn overlijden. Hij maakte dit album als testament, een gigantisch cadeau voor zijn fans.

Lees ook:

5 prachtige nummers van David Bowie