Waar Netflix steeds meer garant voor staat? Om z’n ijzersterke miniseries die in pakweg vier tot acht afleveringen een zinderend spannend én maatschappelijk relevant verhaal voorleggen. Dat je aan het eind van deze reeksen niet gaat achterblijven met een vervelende honger naar meer, kunnen we niet garanderen. Dat je geen spijt gaat hebben dat ongemak er dan maar gewoon even bijgenomen te hebben wel.

6 x indrukwekkende miniseries die je nu wil zien

1. Unorthodox

De eerste serie die we je absoluut niet willen ontzeggen, is Unorthodox: het aangrijpende verhaal van een jonge Chassidische vrouw die wil ontsnappen aan het streng beregelde en vrouwonvriendelijke leven in de streng-Orthodoxe Joodse gemeenschap. Met behulp van haar pianolerares kan Esther – ‘Esty’ voor de vrienden – Saphiro uit de klauwen van haar onhebbelijke schoonfamilie en haar gearrangeerd huwelijk ontsnappen en zet ze koers richting Berlijn.

De stad waar ook haar moeder verblijft met haar nieuwe vrouw sinds ook zij de Joodse gemeenschap ontvluchtte. Wat de reeks zo sterk maakt? De inkijk die je krijgt in een gemeenschap en een religie die tot op de dag van vandaag erg gesloten en opaak gehouden wordt. Dat en de indrukwekkende acteerprestatie van de jonge hoofdrolspeelster Deborah Feldman natuurlijk.

2. The Stranger

Al even intrigerend is de achtdelige reeks The Stranger. In de reeks zien we van tijd tot tijd een mysterieuze figuur – in de gedaante van een knappe jonge vrouw met een subtiel baseball petje – opduiken om het leven van nietsvermoedende burgers in de war te sturen door hun diepste geheimen te onthullen. Zo schrikt de vreemdeling ook het leven van het ogenschijnlijk gelukkige gezinnetje van Adam, Corine en hun twee tienerzoons op. Als Corine kort daarop ook nog eens op geheimzinnige wijze van de aardbol verdwenen lijkt, is dat voor Adam het begin van een spannende zoektocht naar zijn vrouw en naar de waarheid.

3. Hollywood

In Hollywood krijg je een inkijk in het fabuleuze leventje van een groep acteurs, regisseurs, producers en filmmakers ten tijde van de Gouden Periode voor het Amerikaanse filmlandschap in de late jaren ’40 en vroege jaren ’50. Een van de voornaamste spilfiguren uit de reeks is Jack Castello, een veteraan uit de Tweede Wereldoorlog die naar Hollywood komt in de hoop een bekende filmster te worden, maar in plaats daarvan terecht komt bij een tankstation dat wel zeer bijzondere diensten aanbiedt. Tot hij die diensten per ongeluk aanbiedt aan de vrouw van een van de grootste filmbazen van het moment tenminste. Een heel nieuwe wereld gaat voor hem open.

4. Quicksand

Een normale weekdag op een middelbare school in een van de rijkere buurten van Stockholm, loopt helemaal uit de hand als een volledige klas door twee gewapende leerlingen wordt neergemaaid. De compleet normale studente Maja Norberg wordt in verdenking gesteld en belandt in de gevangenis. Wat Maja met de feiten te maken heeft en hoe ze ertoe gekomen is betrokken te raken bij het hele gebeuren, leren we samen met de jury aan de hand van een heel aantal flashbacks. Zinderend spannend tot de allerlaatste minuut.

5. Stateless

In deze maatschappelijk erg relevante miniserie volgen we het verhaal van vier mensen die elk door een andere reden terecht komen in een opvangkamp voor vluchtelingen voor de Australische kust. Enerzijds zijn er de vader die samen met zijn gezin vanuit Afghanistan op weg is naar een beter leven in Australië en de Australische vrouw die op het nippertje ontsnapte aan de inlijving van een sekte. Anderzijds is er de vredelievende bewaker die zich zware vragen stelt bij de mensonterende praktijken in het kamp en de directrice die zich gewrongen ziet tussen een menselijk beleid en een publiek schandaal.

Een urgente serie over het Australische migratiebeleid met als voornaamste doel dit beleid – en de nefaste gevolgen daarvan – aan het grote publiek kenbaar te maken.

6. The End of the F*** World

Deze miniserie, die af en toe ook wel eens aandoet als een arthouse film uit negen delen, is inmiddels al aan z’n tweede seizoen toe. In het eerste seizoen maken we kennis met James en Alyssa, twee tieners met overduidelijke problemen een vrij verdorven wereldbeeld. Terwijl de zeventienjarige James denkt dat hij een psychopaat is en met stip van plan is van Alyssa zijn eerste menselijk slachtoffer te maken, krijgt hij gaandeweg gevoelens voor het meisje dat zelf overigens maar erg weinig mededogen en liefde gekend lijkt te hebben in haar jonge leven.

De grootste troef van deze reeks? Naast een uitstekende casting en een indrukwekkende karakterschets van beide hoofdpersonages dan. Een prachtige scenografie en een scherp gevoel voor kadrering.

Meer lezen over films en series op Netflix: