Een goed glas wijn, een vol bubbelbad én een boek zijn de beste middelen om tijdens de kerstvakantie écht te ontstressen. Dit zijn onze favorieten van het moment.

 

A.F.TH. Van Der Heijden – Mooi doodliggen

Een Russische journalist faket zijn eigen dood en duikt dan plots levend op een persconferentie op. Zijn collega-journalisten kunnen hem dit fake news maar moeilijk vergeven. Tonio, het boek over zijn overleden zoon, werd succesvol verfilmd. Deze Van der Heijden is lichtvoetiger, maar net zo subliem.

Querido Patrick Dewitt – Noorderzon

Een steenrijke vrouw en haar zoon ontvluchten New York na een bankroet. In Parijs ontmoeten ze een bonte stoet bijzondere mensen, terwijl ze hun laatste centen vrolijk opsouperen. Patrick deWitt schreef eerder al het bijzonder sfeervol verfilmde The Sisters Brothers.

Hijgh & Van Ditmar Håkan Nesser – Intrigo

Håkan Nessers boeken met inspecteur Van Veeteren werden in Zweden verfilmd, nu is het de beurt aan een aantal verhalen uit dit boek. Café Intrigo verbindt enkele mensen die allemaal hun eigen geheimen hebben. Weinig misdaadschrijvers leggen zo precies de menselijke gebreken en zwakheden bloot als Nesser.

Wednesday Martin – Vrouwen gaan wél vreemd

Tussen 18 en 29 jaar zijn meer jonge vrouwen dan mannen overspelig. Toch wordt er nog altijd harder geoordeeld over seksueel vrije vrouwen. Schrijfster en sociologe Wednesday Martin laat zien hoe vrouwelijke seksualiteit echt in elkaar zit en waarom kuisheid daar niet meteen bij hoort. Ze baseert zich voor dit veelzijdige boek op persoonlijke verhalen, gedragswetenschap, seksuologie en antropologie.

Dicht bij huis – Cara Hunter

Wanneer de achtjarige Daisy verdwijnt, storten de sociale media zich op haar ouders. Daisy’s moeder is alleen met haar uiterlijk bezig, haar vader werkt de politie tegen. De plotwendingen in dit boek zijn niet te tellen, soms zijn ze zelfs wat te veel van het goede, maar wat er op de laatste bladzijde wordt onthuld, doet je toch naar adem snakken.

De andere vrouw – Michael Robotham

Joe O’Loughlins ouders zijn al zestig jaar samen, maar als zijn vader na een moordaanslag in het ziekenhuis belandt, treft Joe naast zijn bed een vreemde vrouw aan die beweert dat ze al twintig jaar met zijn vader is getrouwd. Joe duikt in het onbekende leven van zijn oerconservatieve en afstandelijke vader. Hoe kon hij al die tijd een tweede vrouw hebben? Wie wilde zijn vader dood? De knallende finale wil je niet missen.

 

Meer cultuurtips:

Door Johanna Spaey