De lent is jammer genoeg nog niet in het land, maar die grijze dagen hebben ook zo hun voordelen. Tijd om even helemaal tot rust te komen en te genieten van een goed boek. Nood aan inspiratie? Wij zetten onze favorieten van het moment op een rijtje.

Julian Barnes – Het enige verhaal

De 19-jarige student Paul brengt in het begin van de jaren 60 de zomer door bij zijn ouders. Zijn moeder spoort hem aan om op tennisles te gaan. Tijdens een toernooi wordt hij aan Susan gekoppeld. Zij is een mooie vrouw van 48, getrouwd met een man die liever golft. Je eerste liefde duurt levenslang, zegt Paul, en dat blijkt wanneer hij terugkijkt op die verboden romance en het onafwendbare einde ervan.

Kristien Hemmerechts – Wolf

Vladimir beweert dat zijn grootmoeder hem op z’n vijfde uit de armen van zijn moeder heeft gestolen. De woede daarover achtervolgt hem nu al vijftig jaar. Alleen de liefde van een vrouw kan hem redden, beweert hij. Kristien Hemmerechts staat al jaren aan de top van de Nederlandstalige literatuur, ze is de koningin van de wervelende verbeelding en scherpgepunte pen.

Marina Stepnova – Italiaanse les

De 42-jarige getrouwde Ivan Ogarjov leidt een treurig en doodsaai leven. Tot hij de 24-jarige Malja ontmoet en hij alles omgooit en alleen nog wil genieten van eten, poëzie, Italië en de liefde. Marina Stepnova is een van de meest bekroonde Russische schrijfsters. Ze serveert een onverwachte cocktail van Slavische melancholie en Italiaanse levensvreugde.

Naomi Alderman – De macht

In De macht ontdekken vrouwen dat ze iedereen kunnen elektrocuteren, van een schokje tot de dodelijke lading. Naomi Alderman volgt drie vrouwen die daardoor met hun omgeving, maar uiteindelijk ook met elkaar in een strijd verwikkeld raken: Roxy is plots in staat om haar plaats op te eisen aan het hoofd van haar criminele familie, Margot kan haar politieke tegenstanders uitschakelen en Allie beseft dat ze sukkelaars een nieuw perspectief kan bieden. Dit is een toekomstroman die het niet van groene mannetjes moet hebben, maar van ‘wat als?-ideeën’. In dit geval: wat als vrouwen alle macht in handen krijgen? En hoe snel verleidt die macht om er ook misbruik van te maken? Alderman won met deze snedige en flitsend geschreven roman in 2017 de Baileys Women’s Prize for Fiction. Leest als een trein en stemt tot nadenken. Wordt verfilmd!

A.J. Finn – De vrouw in het raam

Anna is een psychologe met agorafobie die sinds haar scheiding dagenlang films zit te kijken, drinkt en de buren bespioneert. Op een dag gebeurt er bij de nieuwe buren iets wat ze beter niet had kunnen zien. Maar is Anna wel een betrouwbare getuige, of zijn de drank en haar psychische problemen met haar aan de haal gegaan? Nicci French prijst het thrillerdebuut van A.J. Finn alvast aan als fenomenaal.

Geir Tangen – Het meesterwerk

De Noor Geir Tangen is van oorsprong thrillerrecensent en gaat er in zijn debuut stevig tegenaan: een gehaaide journalist krijgt van een onbekende de waarschuwing dat die mensen zal doden die dat in zijn ogen verdienen. Er begint een klopjacht op de moordenaar die zichzelf ‘Maestro’ noemt en er een compleet draaiboek op nahoudt. Sterk tot op de laatste bladzijde.

Elvis Peeters – Brood

In Brood ontvlucht een jongen zijn land. Hij ontdekt dat hij op de plek waar hij terechtkomt niet alleen een andere taal moet spreken, maar ook in een andere taal moet denken. Overleven betekent dan ook dat je een deel van je jeugd en identiteit moet inleveren. Schrijver Elvis Peeters is een duivel-doet-al: je kunt hem lezen, horen (hij treedt nu overal op met zijn nieuwe band Wilderman) én bekijken, want de verfilming van zijn controversiële roman Wij loopt in de bioscoop.

Nog meer aanraders voor boekenwurmen: