Me dit warme weer zijn er veel mensen die volledig tot rust komen met een goed boek. Of het nu aan het zwembad op vakantie is of lekker thuis op je eigen terras, deze 7 toppers van boeken zijn de moeite waard om te lezen!

Zoen me tot ik zwicht – Helen Hoang

Hoe begin je te daten als je asperger hebt en misschien wel alles van wiskunde afweet, maar niets van relaties? En een afkeer hebt van lichamelijk contact? Stella huurt Michael in, een escort die haar wegwijs moet maken in het land van de erotiek. Zijn klinische lessen lopen al snel uit de hand. Sexy debuut van een auteur die zelf autisme heeft.

I Love Nora – Annie Robertson

Nina is gek op de films van Nora Ephron en wil dolgraag een vervolg op When Harry met Sally schrijven. Tot haar eigen leven verdacht veel op Ephrons films begint te lijken: haar vriend gaat vreemd, haar ouders hebben een midlifecrisis en ze moet samenwerken met een man die ze niet kan luchten. Bitterzoete roman met, natuurlijk, een romcom-einde.

Klokkendans – Anne Tyler

Willa heeft nooit zelf iets kunnen beslissen: op haar elfde verdween haar moeder, op haar eenenveertigste stierf haar man. Nu krijgt ze de kans om voor de neergeschoten (!) ex-vriendin en dochter van haar zoon te zorgen. Niemand schrijft zulke mooie, haarfijne romans als Anne Tyler over vrouwen die hun kleine leven overstijgen.

De droomlijst – Julien Sandrel

De twaalfjarige vroegrijpe Louis raast net iets te snel op zijn skateboard door Parijs. Dan valt hij. De dokters geven zijn moeder weinig hoop. Terwijl haar zoon in coma ligt en aan de lezer verslag uitbrengt van wat er door hem heen gaat, verkoopt Thelma niet alleen haar seksistische baas een oplawaai, maar probeert ze haar verdriet ook te verdrinken met veel te dure wijn. Tot ze de bucketlist van haar zoon vindt. Met haar bazige moeder trekt ze eropuit om zo veel mogelijk wensen te vervullen. Zo wil ze Louis’ onderbewustzijn prikkelen en hem dwingen om wakker te worden. Ze reist naar Tokio, schrijft zich in voor een voetbaltrainingskamp, doet mee aan de Color Run in Boedapest… Eén ding is écht lastig: ze moet de man met wie ze twee jaar lang een relatie had, opzoeken en hem opbiechten dat hij de vader is van haar zoon. De Droomlijst is een verrassend heldere en ontroerende roman: over moeders en hun zonen, vrouwen en hun moeders, onverwachte vriendschappen, liefde en hoop, en het belang om ook als je volwassen bent je eigen droomlijst nooit uit het oog te verliezen.

Nacht in Parijs – E.O. Chirovici

 

Hoe verwerkt je geheugen traumatische herinneringen? Is het betrouwbaar, misleidt het je bewust of probeert het je te beschermen tegen het ergste? Joshua is terminaal ziek. Veertig jaar geleden werd hij in een Parijse hotelkamer wakker naast een dode vrouw. Hij weet nog altijd niet wat er toen is gebeurd, heeft altijd meer overleefd dan geleefd, en roept daarom de hulp in van een psycholoog.

De laatste zomer – Rebecka Edgren Aldén

Gloria bracht vroeger de vakantie door in een feministische commune op een eiland. Tot er een jongen verongelukte en er aan die idyllische zomers een einde kwam. Twintig jaar later keert ze terug met haar nieuwe vriend. Nadat ze een dode vrouw vindt, ontdekt ze hoeveel mensen in haar directe omgeving hun geheimen voor haar niet alleen willen, maar ook moeten verborgen houden.

Door het licht – Erik Jan Harmens

Hoe word je een man die in het volle licht moet leven? In zijn vorige autobiografische roman ging Erik Jan Harmens dieper in op zijn depressie en alcoholverslaving. Maar nu is hij clean en valt het niet altijd mee om met die nieuwe gevoeligheid en nuchtere blik mensen opnieuw toe te laten. Hij heeft niet langer een januskop: “Alles is echt: wat is, is.” Een boek vol mooie, moedige confrontaties met het nuchtere bestaan.

Meer tips voor deze zomer: