Leg die smartphone even aan de kant en verslind nu eindelijk dat ene boek waar je al maanden naar uitkijkt, maar gewoonweg geen tijd voor had. Leg je languit in het heerlijke zonnetje (of lekker in de zetel) en genieten maar. Dit staat op ons must read lijstje:

Dit is mijn moeder – Tommy Wieringa (uitgegeven in eigen beheer)

Als Wieringa twaalf jaar is, verlaat zijn moeder hem en kiest voor een avontuurlijker leven. In zijn romans speelt de ontbrekende moeder een centrale rol. Maar in het echt gaat hij pas de confrontatie met haar aan wanneer zij een reguliere behandeling van haar borstkanker afwijst. Liefdevol en conflictueus portret van een moeder en haar zoon.

Dit is mijn moeder – Tommy Wieringa. Koop het boek hier.

Dina’s erfenis – Herbjorg Wassmo (De Geus)

In 1890 vindt Karna na de dood van haar grootmoeder Dina een brief waarin ze de moord op haar man én minnaar bekent. Karna is daardoor zo getraumatiseerd dat ze waanzinnig wordt. De Noorse Wassmo doet haar reputatie van bestsellerauteur van historische feministische romans nog steeds alle eer aan.

Dina’s erfenis – Herbjorg Wassmo. Koop het boek hier.

Een liefde, in gedachten – Kristine Bilkau (Cossee)

Antonia is een kokette en levendige vrouw. Als ze overlijdt, vindt haar dochter bij het leegruimen van haar huis een stapel liefdesbrieven die haar moeder in de jaren 60 naar haar grote liefde schreef. Diep vanbinnen is ze hem altijd trouw gebleven. Nu het nog kan, gaat de dochter naar deze onbekende man op zoek.

Een liefde, in gedachten – Kristine Bilkau. Koop het boek hier.

Normale mensen – Sally Rooney (Ambo/Anthos)

Marianne en Connell groeien op in hetzelfde stadje in Ierland, maar leven in totaal verschillende werelden. Connell is de zoon van een ongehuwde moeder en populair op school. Zijn ma maakt schoon in het chique huis van Marianne, die zich op school uitdrukkelijk afzijdig houdt en met niemand een band heeft. Zij en Connell zijn twee plantjes die in hetzelfde stukje grond geworteld zijn en langzamerhand helemaal om elkaar heen groeien. Dat ze veel voor elkaar betekenen, is duidelijk, omdat ze elkaars eenzaamheid opheffen en elkaar uiteindelijk ook ten goede veranderen. Sally Rooney (1991) is de piepjonge schrijfster van deze wonderbaarlijke roman. Ze fileert elke emotie, elke tegenstand, elke overwinning in de relatie tussen Marianne en Connell. Normale mensen is een van de eerlijkste en rauwste eerste liefdesverhalen die er de laatste jaren zijn verschenen. Rooney won er dan ook terecht, als jongste auteur ooit, de Costa Book Award mee.

Normale mensen – Sally Rooney. Koop het boek hier.

13 – Steve Cavanagh (Luitingh – Sijthoff)

Wat is er erger dan terechtstaan voor de moord op je vrouw? Dat de echte moordenaar in de jury zit. Hollywoodster Robert Solomon moet met de hulp van Eddie Flynn, een drankzuchtige en gewiekste advocaat, zijn onschuld bewijzen. Steve Cavanagh schreef een stoere rechtbankthriller met een knallende finale.

13 – Steve Cavanagh. Koop het boek hier.

Stoel 7A – Sebastian Fitzek (The House of Books)

Mats Krüger is een psychiater met vliegangst. Hij heeft ooit een vrouw van haar moordlustige fantasieën genezen. Tot zijn ontzetting treft hij tijdens de vlucht van Buenos Aires naar Berlijn die patiënte aan. Krüger moet ervoor zorgen dat zij het vliegtuig met 600 passagiers erin laat neerstorten, anders sterft zijn hoogzwangere dochter. De Duitse thrillersensatie Sebastian Fitzek blijft verbazen met zijn realistische misdaadromans waarin hij de angsten en paranoia waar ieder mens mee worstelt, uitspeelt. En dan hebben we het nog niet over het verbluffende einde.

Stoel 7A – Sebastian Fitzek. Koop het boek hier.

Eerste liefde, laatste hart – Pauline Slot (De Arbeiderspers)

Erik is haar eerste liefde en haar eerste dode. En alleen een dode van wie je houdt, kan werkelijk sterven, schrijft Pauline Slot in haar memoires over haar jonggestorven geliefde met wie ze haar tienerjaren deelt. Dertig jaar later kijkt ze terug op wie ze toen was en wie ze nu is. “Wat is liefde? Moet ik meer hopen, minder vrezen? Minder hopen, minder vrezen?”. Dit hartverscheurende relaas gaat geen enkele vraag over haar liefde voor Erik uit de weg.

Eerste liefde, laatste hart – Pauline Slot. Koop het boek hier.

Voor de boekenliefhebbers:

Tekst door: Johanna Spaey