Tijd voor ontspanning, tijd voor avondje cinema. Inspiratie nodig? Onze man tipt de beste films die je nú in de bioscoop wilt gaan bekijken.

Beste films in de bioscoop:

feeling-favoriet – Queen & Slim

Bonnie en Clyde voor het Black Lives Matter-tijdperk, zo kun je deze coole, aangrijpende debuutfilm van Melina Matsoukas, huisvideoclipmaker van Beyoncé, omschrijven. Queen ( Jodie Turner-Smith) en Slim ( Daniel Kaluuya uit Get Out) zitten in de auto na een weinig geslaagde Tinderdate, wanneer het Afro-Amerikaanse koppel door een politiewagen aan de kant wordt gezet. De blanke agent trekt zijn wapen, de twee verdedigen zich en slaan op de vlucht. In geen tijd gaan camerabeelden van het incident viraal en worden de twee voortvluchtigen alsnog verliefd op elkaar. Queen & Slim is een liefdesverhaal met een hippe soundtrack, dat maatschappelijke issues als racisme en politiegeweld aanklaagt. Lena Waithe, die eerder een Emmy-award won voor die geweldige Thanksgiving-aflevering van de Netflixserie Master of None, tekende voor het scenario.

Vanaf 11 maart in de bioscoop

The Invisible Man

Cecilia Kass ( Elisabeth Moss) zit gevangen in een toxische relatie met een briljante wetenschapper. Ze dumpt hem en gaat schuilen bij haar zus, jeugdvriendin en dochter. Wanneer de man zelfmoord pleegt, vermoedt Cecilia dat zijn dood een grap was, en dat ze wordt achtervolgd door een onzichtbare kracht. Psychologische horror van formaat, die onder je huid kruipt.

Vanaf 4 maart in de bioscoop

Little Women

Nadat ze met haar voortreffelijke regiedebuut Lady Bird de acteerprijzen aan elkaar reeg, trok regisseuse en actrice Greta Gerwig zich twee weken terug in een boshut. Ze vroeg zich af of ze wel uit het juiste hout was gesneden om de romanklassieker uit 1868 van Louisa May Alcott te vertalen naar het witte doek. Die draait rond de vier zusjes March, die opgroeien in het conservatieve Amerika van voor en na de burgeroorlog, toen vrouwen nog onder druk stonden om huisvrouw te spelen. Er zijn al tig filmversies gemaakt van dit klassieke verhaal, maar deze wordt ongetwijfeld beter dan alle andere. En dat zeggen we heus niet alleen vanwege de acteurs die erin meespelen ( Timothée Chalamet,  Emma Watson,  Meryl Streep,  Saoirse Ronan en Laura Dern). In de nacht van 9 op 10 februari weten we met hoeveel Oscars ze naar huis gaan.

Vanaf 19 februari in de bioscoop

Official Secrets

Katharine Gun was in 2003 weken voorpaginanieuws omdat ze als vertaler bij de Britse geheime dienst een Amerikaans document over de invasie van Irak had gelekt aan de pers. Het spannende verhaal vormde de basis voor Official Secrets, waarin Keira Knightley in de huid van de idealistische klokkenluidster kruipt.

Vanaf 5 februari in de bioscoop

Muidhond

Een jonge zedendelinquent heeft moeite om zijn seksuele gevoelens in toom te houden bij zijn kersverse tienjarige buurmeisje aan zee. De jonge acteerbelofte Tijmen Govaerts, eerder ook te zien in Girl, waagt zich aan een erg uitdagende rol als de zachtaardige veroordeelde met verboden verlangens in deze opzienbarende film van regisseuse Patrice Toye ( Rosie, Little Black Spiders).

Vanaf 29 januari in de bioscoop

Meer tips voor ontspanning:

(Tekst: Andreas Ilegems – Beeld: Getty)