Nog geen stapeltje boeken voor de zomervakantie klaarliggen? Dan komt daar nu verandering in: neem één van deze twintig boeken erbij en de tijd vliegt voorbij! Dat bruine kleurtje neem je er maar al te graag bij. Note to self: regelmatig omdraaien én je lichaam elke drie uur royaal insmeren met zonnecrème zijn geen overbodige luxe.

20 x de beste boeken voor de zomervakantie

Nog op zoek naar een paar luchtige boeken voor de zomervakantie? Dan kan je in onderstaand lijstje van grappige, romantische, spannende of maatschappelijk relevante verhalen zeker wel je gading vinden. De beste boeken voor de zomervakantie op een rij!

1. Alles wat ik niet kan zeggen – Emily Pine

Als Emily Pine gebeld wordt dat haar vader in Griekenland in een ziekenhuis ligt leeg te bloeden, wordt ze geconfronteerd met haar jeugd, waarop haar schrijvende, alcoholistische vader een grote stempel drukte. In de andere hoofdstukken onderzoekt ze haar worsteling met haar onvruchtbaarheid en het seksueel geweld waarmee ze als meisje te maken kreeg.

Alles wat ik niet kan zeggen belandde onverwachts, maar terecht op nummer één in de Ierse bestsellerlijsten. Dit is dan ook autobiografisch proza van de bovenste plank, waarin een jonge vrouw de balans opmaakt van haar leven en zichzelf als uitgangspunt neemt om over alle kleine en grote taboes te schrijven waar vrouwen mee worstelen. Een debuut dat je wilt lezen en daarna gegarandeerd cadeau zult geven.

boeken voor in de zomervakantie

€20 via bol.com

2. Wat rood was – Rosie Price

Kate en Max vormen tijdens hun studentenjaren aan de universiteit een ongewoon vriendenpaar. Kate komt uit een eenoudergezin en heeft niet veel vrienden, Max is knap en erg populair, zijn moeder is een beroemde filmregisseur, zijn vader vaatchirurg. Verliefd zijn ze niet op elkaar, of dat willen ze toch niet aan elkaar toegeven. Tot Kate op een avond tijdens een zomerfeest bij Max’ familie door zijn neef wordt verkracht. Het bijna onuitspreekbare zorgt voor een onoverbrugbare kloof tussen Kate en Max, omdat Kate vreest dat niemand haar zal geloven.

Het duurt lang voor Kate haar pure survivalmodus achter zich kan laten, maar ze is taai en moedig, en bindt uiteindelijk op haar eigen manier de strijd aan tegen haar verkrachter. Door de schuld ook effectief bij hem te leggen, leert ze weer verder te gaan met haar leven. De Britse Rosie Price baseerde zich op haar eigen ervaringen voor dit indrukwekkende en herkenbare debuut over vriendschap, vervreemding en overlevingskracht.

boeken zomervakantie

€21,99 via Prometheus 

3. Het wordt spectaculair beloofd – Zita

Daar staat ze. Eenzaam op het lege perron, in een Franse stad. Niet in iemands armen. Niet haastig op weg naar de uitgang. Ze staat alleen op het perron, haar koffer naast haar. Tranen stromen over haar wangen. Zo langzaam dat je ze kan tellen. De trein die haar hier bracht, raast steeds verder weg. Op die trein ligt het enige op heel deze wereld waar Anna nog iets om gaf: een boek met daarin een envelop met 23 brieven. Dit is het verhaal van twee mensen. Het is een liefdesverhaal. En het is er geen. Een wervelende en tragische geschiedenis van de liefde met hoog Amélie Poulin-gehalte. Zonder twijfel één van de mooiste boeken uit ons lijstje ‘boeken voor de zomervakantie’.

boeken voor in de zomervakantie

€19,95 via bol.com

4. Het zwembad – Libby Page

Als Rosemary ontdekt dat het openluchtzwembad in haar stad moet wijken voor een nieuwbouw, schiet ze samen met de zelf net verhuisde journaliste Kate in actie voor het behoud. Het toont de verbondenheid en kracht van vriendschap. Nog op zoek naar een paar niet al te gecompliceerde boeken voor de zomervakantie? Dan is deze van Libby Page – met een wel erg toepasselijke titel – zeker een goede keuze.

boeken voor de zomervakantie

€10,99 via bol.com

5. Zoen me tot ik zwicht – Helen Hoang

Hoe begin je te daten als je asperger hebt en misschien wel alles van wiskunde afweet, maar niets van relaties? En een afkeer hebt van lichamelijk contact? Stella huurt Michael in, een escort die haar wegwijs moet maken in het land van de erotiek. Zijn klinische lessen lopen al snel uit de hand. Sexy debuut van een auteur die zelf autisme heeft.

boeken voor in de zomervakantie

€19,99 via bol.com

6. Zusjes – Chevy Stevens

Drie zusjes wonen op een boerderij in Canada. Tot ze op een nacht wegvluchten voor hun vader. De mannen die hen ‘redden’, blijken van de foute soort te zijn. Jaren later worden ze opnieuw met hun verleden geconfronteerd. Zusjes is een beklijvend en soms choquerend verhaal waarin de overlevingsdrang van drie sterke vrouwen centraal staat. Je wou nog graag een beklijvend verhaal over de kracht van zusterschap tussen je boeken voor de zomervakantie steken? Dan is dit de juiste keuze.

boek

€19,99 via bol.com

7. Was ik nu 20, 30 of 40? – Valerie Eyckmans

Wanneer hoor je nog tot de ‘jeugd van tegenwoordig’? Niet meer als je de veertig net voorbij bent, stelt schrijfster Valerie Eyckmans vast, maar middelbaar ben je toch ook nog niet. Hoopt ze. Eyckmans neemt geen blad voor de mond en vertelt in haar vertrouwde openhartige en zelfrelativerende stijl over botox- en sekstwijfels, en over hoe je ouder kunt worden zonder je ook maar een dag wijzer te voelen.

boeken voor de zomervakantie

€19,99 via bol.com

8. De testamenten – Margaret Atwood

Hoe zou het nog in Gilead zijn? Tante Lydia heeft het nu voor het zeggen. Ze is baas over de andere vrouwen, omdat ze genadeloos collaboreert met de mannelijke machthebbers. Tegenover haar staan twee jonge vrouwen: de ene is Agnes, de dochter van Offred, geboren in een maatschappij waarin dertienjarige meisjes aan oudere mannen worden geschonken en hun lichaam hun enige marktwaarde is. Daisy is in Canada opgegroeid, en als ze te weten komt hoe het er in Gilead aan toegaat, kan haar verontwaardiging niet groter zijn.

In 1985 publiceerde Margaret Atwood The Handmaid’s Tale (Het verhaal van de dienstmaagd), een dystopische roman over een staat waarin fundamentalisme en vrouwenhaat de norm zijn. Veel van wat ze daarin voorspelde, is waarheid geworden. Door de succesvolle tv-reeks liet ze zich inspireren om een vervolg te schrijven. De testamenten leest, zoals alle romans van Atwood trouwens, net zo wervend en moreel verontrustend. Een absolute must.

boeken voor in de zomervakantie

 

€19,99 via bol.com

9. De laatste zomer – Rebecka Edgren Aldén

Gloria bracht vroeger de vakantie door in een feministische commune op een eiland. Tot er een jongen verongelukte en er aan die idyllische zomers een einde kwam. Twintig jaar later keert ze terug met haar nieuwe vriend. Nadat ze een dode vrouw vindt, ontdekt ze hoeveel mensen in haar directe omgeving hun geheimen voor haar niet alleen willen, maar ook moeten verborgen houden.

boeken voor de zomervakantie

€20,99 via bol.com

10. Let op mijn woorden – Griet Op de Beeck

Lise groeit op in een disfunctioneel gezin waarin haar ouders hun teleurstelling in elkaar en in het leven door drank en ruzies proberen te dempen. Lise wordt gedwongen om de sterkste te zijn, en die rol ‘speelt’ ze met overtuiging. Ze gaat geneeskunde studeren en door haar relaties met oudere mannen probeert ze haar honger naar erkenning te bezweren. Door haar eetstoornis raakt ze echter steeds geïsoleerder. Terwijl het huwelijk van haar ouders teloorgaat en de mannen die ze bemint haar verlaten, leert Lise uiteindelijk om voor zichzelf te kiezen.

Niet vies van een stukje literatuur tussen je boeken voor de zomervakantie? Ga dan zéker voor dit intrigerende verhaal van Griet Op de Beeck. Ook een topper van haar hand trouwens: Vele hemels boven de zevende.

boeken voor de zomervakantie

€19,99 via bol.com

11. I love Nora – Annie Robertson

Nina is gek op de films van Nora Ephron en wil dolgraag een vervolg op When Harry met Sally schrijven. Tot haar eigen leven verdacht veel op Ephrons films begint te lijken: haar vriend gaat vreemd, haar ouders hebben een midlifecrisis en ze moet samenwerken met een man die ze niet kan luchten. Bitterzoete roman met, natuurlijk, een romcom-einde.

boeken voor de zomervakantie

€10,99 via bol.com

12. Buurtsupervrouw – Sayaka Murata

Roman. Furukura werkt op haar 36ste nog altijd als flexwerker in de buurtsupermarkt. Als kind krijgt ze te horen dat ze vreemd is. Terwijl de andere kinderen erom moeten huilen, wil zij een dood vogeltje in het park het liefst mee naar huis nemen, omdat haar vader zo van gebraden vlees houdt. Ze raakt steeds meer geïsoleerd van haar leeftijdsgenoten. Maar als ze tijdens haar studentenjaren voor het eerst een baan vindt in de nieuwe supermarkt, voelt ze zich ‘een normaal onderdeel van de wereld’. 

Autistisch, nerdy of gewoon zichzelf? Furukura heeft het naar haar zin, tot haar omgeving haar onder druk zet om hogerop te klimmen én een man te vinden. Deze absurdistische roman gooide hoge ogen in Japan en lees je met veel sympathie voor de buiten-gewone Furukura.

boeken voor de zomervakantie

€20 via bol.com

13. De mooiste tijd van ons leven – Claire Lombardo

Roman. David en Marilyn zetten vier dochters op de wereld. Liza, de derde, noemt hun gezin “een hormonaal helleoord. Een marathon van labiliteit en haarproducten.” Over een tijdspanne van veertig jaar ontdekken we hoe het hen vergaat. De oudste, Wendy, is vroeg weduwe geworden en verdooft haar verdriet met drank en jonge mannen. Violet heeft een jong gezin en staat op een dag oog in oog met de zoon die ze voor adoptie heeft afgestaan.

En dan zijn er de succesvolle Liza, met haar depri man en Grace, het nakomertje. De zussen spiegelen zich aan het huwelijksgeluk van hun ouders en worstelen met hun ambities, relaties en onderlinge afgunst.

boeken voor de zomervakantie

€24,99 via bol.com

14. De laatste deelnemer – Alexandra Oliva

Twaalf mensen nemen deel aan een realityprogramma. Maar dan belandt deelneemster Zoo plots van de nepsurvival van Expeditie Robinson in een veel realistischer decor als er een epidemie uitbreekt. Zoo weigert om op te geven, al groeit de twijfel: is dit nog een spelletje? Nog geen thriller tussen je boeken voor de zomervakantie? Ga dan voor dit pareltje van Alexandra Oliva.

boek

€19,99 via bol.com

15. Zegeningen – Caroline Albertine (Das Mag)

Een jonge vrouw reist naar de Pyreneeën om haar stervende vader te bezoeken, een Deense au pair pleegt zelfmoord in de tuin van haar Australische gastgezin en een jonge man verlaat zijn vriendin nadat hij zijn geheugen verloor door een ongeluk… Zegeningen vertelt verschillende verhalen. Allen met een duidelijke onderliggende boodschap: je staat er niet alleen voor een hulp komt er vaak uit onverwachte hoek.

boeken voor de zomervakantie

€22,50 via bol.com

16. Onder ons – Emma Straub

Twintig jaar geleden was het leven van Zoë, Elizabeth en Andrew wild en spannend. Ze waren lid van een punkgroep en scoorden één hit. Nu zijn ze volwassen en hebben ze puberkinderen. Tot iemand een film wil maken over hun verleden. Ze krijgen twijfels over hun gezin en dromen. De een zoekt z’n heil bij een sekte, de ander begint opnieuw muziek te maken.

Boek

€19,99 bij bol.com

17. Sorry dat ik te laat ben, maar ik wilde eigenlijk niet komen – Jessica Pan

Wat gebeurt er als een verlegen introvert een jaar lang gaat leven als een enthousiaste extravert? Jessica Pan wilde het wel eens onderzoeken. Toen de schrijfster werkeloos en zonder vrienden thuis op haar vaste plekje op de bank zat, vroeg ze zich af of haar leven er anders uit had gezien als ze wat meer open had gestaan voor nieuwe ervaringen. Als ze wat vaker voor de pub had gekozen in plaats van voor een wijntje in haar eigen living?

Dus deed ze wat ieder weldenkend mens zou doen; ze dwong zichzelf om een jaar lang als een extravert te gaan leven. Dit stond er op haar lijst: optreden in een comedyclub, alleen op vakantie gaan, praten met vreemden in het … ze had meteen spijt. Sorry dat ik te laat ben, maar ik wilde niet komen volgt het hilarische, ongemakkelijke en soms pijnlijke jaar van een introvert in een extraverte wereld. Het ideale leesvoer voor wie net nog op zoek was naar een grappig, luchtig, maar toch treffend relevant maatschappelijk verhaal tussen zijn of haar boeken voor de zomervakantie.

boeken voor de zomervakantie

€11,99 via bol.com

18. Ik heb hem nog niets verteld – David Trueba

‘Ik heb hem nog niets verteld. kost me zo veel moeite. pff. hvj ♥.’ Dat staat er in het sms’je dat een man per ongeluk van zijn vriendin krijgt toegestuurd. Het is niet voor hem bestemd, maar hij komt er zo achter dat zij opnieuw iets met haar ex heeft.

Boek

€18,99 via bol.com

19. Normale mensen – Sally Rooney

Marianne en Connell groeien op in hetzelfde stadje in Ierland, maar leven in totaal verschillende werelden. Connell is de zoon van een ongehuwde moeder en populair op school. Zijn ma maakt schoon in het chique huis van Marianne, die zich op school uitdrukkelijk afzijdig houdt en met niemand een band heeft. Zij en Connell zijn twee plantjes die in hetzelfde stukje grond geworteld zijn en langzamerhand helemaal om elkaar heen groeien. Dat ze veel voor elkaar betekenen, is duidelijk, omdat ze elkaars eenzaamheid opheffen en elkaar uiteindelijk ook ten goede veranderen.

Sally Rooney (1991) is de piepjonge schrijfster van deze wonderbaarlijke roman. Ze fileert elke emotie, elke tegenstand, elke overwinning in de relatie tussen Marianne en Connell. Normale mensen is een van de eerlijkste en rauwste eerste liefdesverhalen die er de laatste jaren zijn verschenen. Rooney won er dan ook terecht, als jongste auteur ooit, de Costa Book Award mee.

boeken voor de zomervakantie

€20,99 via bol.com

20. Zeven perfecte dagen – Rosie Walsh

Sarah ontmoet dé man van haar dromen, ze brengen 7 dagen samen door en zijn dolverliefd. Maar dan laat Eddie niets van zich horen. Is hij opeens niet meer geïnteresseerd of is er toch meer aan de hand? Nog graag een verhaal dat je in één ruk door uit wil lezen tussen je boeken voor de zomervakantie? Dan is ‘Zeven perfecte dagen’ jouw boek!

boeken voor de zomervakantie

€11 via bol.com

Meer lezen over boeken voor de zomervakantie en co: