Home Lifestyle Cultuur Cultuurliefhebbers: deze expo’s moet je deze zomer nog gezien hebben

Cultuurliefhebbers: deze expo’s moet je deze zomer nog gezien hebben

Cultuurliefhebbers: deze expo's moet je deze zomer nog gezien hebben

Er zijn te weinig uren in een dag, maar voor een beetje cultuur maken wij graag tijd, zeker tijdens lange zomerdagen. Wij raden aan: een uitgebreid assortiment aan fotografie, sculpturen en design.

1. Reis rond de wereld

Alweer de 2de editie van het succesvolle fotofestival. Roots & Roads neemt je mee op een reis rond de wereld in 80 dagen, in de voetsporen van velen, van de ene geschiedenis duikel je in de andere. Documentairefotografie en fotografiejournalistiek staan centraal, met als decor zeven historische huizen van Gent, zoals het Belfort en het Gravensteen. Stippel zelf je parcours uit en geniet van zomers Gent!

80 DAYS OF SUMMER – Roots & Roads, 30 juni-17 september, diverse locaties in Gent, 80daysofsummer.be

2. 100 jaar modern design

100 jaar modern design in België, te beginnen met de art nouveau die zich in Brussel ontpopt in de 19de eeuw, dat is het ‘panorama’ van deze expo. De avant-gardebeweging tijdens het interbellum, de experimenten van de La Cambre-school, de naoorlogse designgekte: ze komen allemaal aan bod. Mooie objecten en grafisch werk, maar ook films leiden je langs design in België, dat zowel functioneel moest zijn, maar ook vaak ingezet werd om België internationaal allure te geven.

PANORAMA – 23 juni-7januari, Adam, Brussel, adamuseum.be

3. Tussen de lijntjes

Tien mensen werken meer dan tien dagen aan de draadsculpturen van de Japanse kunstenares Chiharu Shiota. Zo ook in Den Bosch, waar ze de verbluffende installatie Uncertain Journey maakt en zo’n 20 andere werken. Deze dame was dé sensatie op de vorige Biënnale van Venetië en is nu voor het eerst met een grote solotentoonstelling in Nederland. Een must!

CHIHARU SHIOTA, BETWEEN THE LINES – 24 juni-15 oktober, Het Noordbrabants Museum, Den Bosch, hetnoordbrabantsmuseum.nl

4. Schitterende missers

Met onze foto-apps en -filters proberen we de beste versie van onszelf naar voren te schuiven. Zonde, zegt creatieve geest en curator Erik Kessels, want zo krijgen schitterende missers en verbluffende mislukkingen geen kans. Deze foto-expo is een ode aan de imperfectie. Durven we ook in de fotografie de chaos toe te laten? Kessels’ boodschap: omarm je fouten en leve de kunst van het toeval!

FABULOUS FAILURES – 22 juni-20 augustus, Botanique, Brussel, botanique.be

5. Artists @ work

Suzy Embo (°1936) is redelijk onbekend bij het grote publiek. Toch was deze Belgische fotografe een bevoorrechte getuige van de naoorlogse avant-garde. Ze was bevriend met kunstenaars als Pierre Alechinsky, Karel Appel en Pol Bury, en maakte van hen intieme portretten, terwijl ze aan het werk waren. Het FOMU heeft haar volledige archief verworven en stelt dat nu tentoon in deze grote retrospectieve.

SUZY EMBO – 23 juni-1 oktober, Fotomuseum, Antwerpen, fotomuseum.be

Meer cultuur: