Home Lifestyle Cultuur Dankjewel, Dora!
Dankjewel, Dora!

Chef human interest & cultuur Tanja Dierckx neemt afscheid van Dora van der Groen, de Grande Dame van het Vlaamse toneelwezen. 

88 is ze geworden. De laatste jaren hoorden we niks meer van haar. Zou ze dan eindelijk toch met pensioen gegaan zijn, vroeg ik me vaak af. Want ik miste haar wel. Er waren immers tijden dat ze – bij wijze van spreken – in elke Vlaamse productie haar zo herkenbare stem liet horen.

In 2010 verscheen ze nog één keer in het openbaar om de artistieke titel Maestro Honoris Causa te ontvangen. Als eerste vrouw, als eerste niet-musicus. Welbespraakt en stijlvol, zoals altijd in het zwart, met haar kort geknipt grijs kopje nam ze de eer in ontvangst en stak ze de bijbehorende ruiker bloemen gezwind in de lucht. Waarop het publiek in alle synchroniciteit een reverence maakte. Zo ging dat met Dora.

De laatste jaren verbleef ze in een instelling. Daar is ze tot rust gekomen, wist Frank Focketyn deze ochtend op Radio 1 te vertellen. De strenge docente, de gepassioneerde actrice, de bevlogen mentor, de onvermoeibare poëte, de Grande Dame van het Vlaamse toneelwezen,… Nu helemaal tot rust. Niet te geloven. Bedankt, Dora. Onvergetelijk zal je blijven.

 

Tanja Dierckx Chef human interest & cultuur Tanja Dierckx is wild van cultuur in alle uitingsvormen en kleuren. Voor Feeling interviewt zij baanbrekers, gastvrouwen en andere gewone mensen met een interessant kantje.